1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Syttyikö nyt kauppasota? Trumpin terästullit kirvoittivat EU:n uhkaamaan vastatoimilla

Nousevien suojatullien kierre näyttää väistämättömältä, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

teräs
ThyssenKruppin terästehdas Saksan Duisburgissa. Saksa on EU:n suurin teräksentuottaja.
ThyssenKruppin terästehdas Saksan Duisburgissa. Saksa on EU:n suurin teräksentuottaja.Friedemann Vogel / EPA

BrysselEi ole kuin puolitoista vuotta siitä, kun EU ja Yhdysvallat neuvottelivat vielä tosissaan vapaakauppasopimus TTIP:stä. Sopimuksen tarkoitus oli alentaa tulleja ja avata Yhdysvaltain markkinoita eurooppalaisille yrityksille, ja päinvastoin.

Sitten tuli Donald Trump, ja sopimus käytännössä haudattiin. Eilen torstaina presidentti Trump ilmoitti määräävänsä 25 prosentin suojatullin tuontiteräkselle, ja 10 prosentin tullin alumiinille.

Alan arvion mukaan tullit pudottavat EU:n teräksenviennin Yhdysvaltoihin puoleen. Unionin vastaus tuli nopeasti ja jyrkkänä.

– Emme aio katsoa sivusta, kun teollisuuttamme lyödään epäreiluilla toimilla, jotka vaarantavat tuhansia eurooppalaisia työpaikkoja, sanoi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker illalla.

*Komissio ilmoitti vastaavansa *suojatulleihin samalla mitalla, Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen puitteissa. Lopputulos voi olla, että EU asettaa omat suojatullinsa teräksen ja alumiinin tuonnille.

WTO:n säännöt sallivat tuonnin rajoittamisen tilanteessa, jossa tuonnin äkillinen kasvu vaarantaa kotimaisen teollisuudenalan. Näin käynee, kun Yhdysvaltain suojatullit ohjaavat halpaa terästä muualta maailmasta Euroopan markkinoille.

*Kauppakomissaari Cecilia Malmström *sanoi sanomalehti Financial Timesille (siirryt toiseen palveluun), että yleisempien suojatoimien ohella unioni harkitsee myös kahdenvälisiä vastatoimia Yhdysvaltoja vastaan.

EU päättää toimenpiteistä ensi viikolla, sen jälkeen kun Yhdysvallat on virallisesti saattanut uudet suojatullinsa voimaan. Se tehnee myös valituksen WTO:lle, mutta valitusten käsittely voi kestää vuosia.

*Todennäköinen seuraus *Trumpin tulleista on, että muut maat seuraavat perässä, koska kukaan ei halua uhrata terästeollisuuttaan Yhdysvaltain vuoksi. Teräksen hinta nousee, ja teräksen käyttäjät maksavat.

Kauppasota kytee, maailmankauppa hidastuu ja globalisaatio hiipuu. Yhdysvaltain ja Euroopan välit viilenevät entisestään. Syväjäädytetty TTIP on kuin fossiili, joka kertoo elämästä ihan toisenlaisina aikoina.

Aiheesta muualla:

Why Trump’s trade war could reveal the true counterpuncher-in-chief (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi