Hyppää sisältöön

Ulkopuolinen tarkastus: Piispa Teemu Laajasalo toimitti riittävät selvitykset luottokortin käytöstään

Helsingin seurakuntayhtymän luottokorttiostot ja matkalaskut olivat suurimmaksi osaksi asianmukaisia. Puuttuvat tai puutteelliset tositteet kasaantuivat muutamille kortinhaltijoille.

Teemu Laajasalo ilmoitti tammikuussa maksavansa takaisin liian kalliista matkoista aiheutuneet kulut ja korvaavansa virheellisesti merkityn päivärahan. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsingin seurakuntien johtoryhmän puolueettomalta tilintarkastusyhtiöltä tammikuun alussa tilaama talousselvitys on valmistunut.

Luottokorttiostot ja matkalaskut ovat suurimmaksi osaksi asianmukaisia. Puuttuvat tai puutteelliset tositteet viime vuodelta ovat euromääräisesti 7 685 euroa, ja ne ovat kasaantuneet muutamille kortinhaltijoille.

Luottokorttimaksujen ja matkalaskujen erityistarkistus koski Helsingin seurakuntayhtymän kirkkoherroja, johtajia, päälliköitä ja johtavia luottamushenkilöitä eli yhteensä noin 50 päättävässä asemassa olevan henkilön hankintoja vuodelta 2017.

Selvityksessä käytiin läpi 1669 luottokorttitapahtumaa ja 197 matkalaskua vuodelta 2017. Kaikkiin ostotapahtumiin saatiin viimeistään selvityksen kuluessa asianmukainen selitys.

– Nyt tutkituista luottokorttiostoista kolmannen osapuolen antamia tositteita kuten ostoerittelyn sisältäviä kuitteja jäi puuttumaan 7 685 euron arvosta. Näistä kaikkiin saatiin tarkastuksessa asianmukaiset selitykset. Puuttuvat tositteet ovat keskittyneet puolelle kymmenelle henkilölle, sanoo tarkastustoimikunnan puheenjohtaja, yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Pertti Sundberg Helsingin seurakuntayhtymän tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Laajasalo antoi selitykset luottokorttiostoksilleen

Laajasalon rahankäyttö nousi otsikoihin tammikuun alkupuolella, kun Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen teki Laajasalolle 40-kohtaisen selvityspyynnön tämän aiemmasta yritystoiminnasta ja seurakunnan luottokortin käytöstä.

Laajasalo vastasi tuolloin Helsingin hiippakunnan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että on käyttänyt luottokorttia vain virka-asioihin. Hän myönsi kuitenkin olleensa huolimaton kuittien säilyttämisen ja tarkkojen merkintöjen kanssa.

Helsingin piispan Teemu Laajasalon luottokortti- ja matkalaskut käytiin selvityksessä läpi vuosilta 2013–2017, jolloin hän toimi Kallion kirkkoherrana.

– Kolmelta viime vuodelta kuitteja oli poikkeuksellisen paljon hukassa. Kahdessa majoituksessa kustannus oli ollut liian korkea. Tarkastuksessa ei ole näitä kahta tapahtumaa lukuun ottamatta todettu poikkeuksellisia ostoja, ja tarkastuksen mukaan selvitykset ovat riittävät ja asianmukaiset, Pertti Sundberg sanoo.

Laajasalo ilmoitti tammikuussa maksavansa takaisin liian kalliista matkoista aiheutuneet kulut ja korvaavansa virheellisesti merkityn päivärahan.

Luottokorttien käyttöön tarkkuutta

Ulkopuolisen selvityksen mukaan laskujen hyväksyntäprosesseissa on ollut aukkoja ja että tositteiden säilyttämisessä ja selitteiden laatimisessa on paikoin merkittäviä puutteita.

Sama lopputulos saatiin kun Helsingin seurakuntayhtymän toteutti syksyllä 2017 sisäisen tarkastuksen luottokorttimaksujen käsittelyprosessia koskeneen tarkastuksen. Jo tällöin prosessissa todettiin puutteita, jonka seurauksena seurakuntayhtymä täsmensi loppuvuodesta muun muassa luottokorttien käytön pelisääntöjä ja tiukensi laskujen hyväksymiskäytäntöjä.

Kirkkoherrojen laskut hyväksyy jatkossa hallintojohtaja ja yhtymän johtajan laskut yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.