Analyysi: Löytyykö hallitukselle enää kunniakasta perääntymistietä sote- ja maakuntauudistuksesta?

Perääntyminen voi olla näin pitkän väännön jälkeen mahdotonta, pohtii politiikan toimittaja Tulikukka de Fresnes.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Pääministeri Juha Sipilä, elinkeinoministeri Mika Lintilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho vuoden 2018 valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa
Pääministeri Juha Sipilä, elinkeinoministeri Mika Lintilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho vuoden 2018 valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa helmikuussa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Yksi hyytävimmistä kohdista Ylelläkin pyörivässä Vietnam-dokumenttisarjassa on Yhdysvaltain 1960-luvun puolustusministerin Robert McNamaran huippusalainen muistio, jossa hän paljastaa presidentti Lyndon B. Johnsonille todellisen syyn Vietnamin sodan jatkamiselle: sekoilua jatkettiin 10 prosenttia vietnamilaisten, ja 10 prosenttia USA:n sotilaiden takia, mutta 80-prosenttisesti siksi, ettei USA olisi vetäytyessään joutunut nöyrtymään ja myöntämään virheensä.

Sellaista kasvojen menetystä olisi suurvallan ollut mahdoton kestää.

Myönnetään, yhden USA:n historian pahimman ulkopoliittisen umpisolmun ja Suomen sote-sodan mittasuhteet ovat täysin erit, mutta itse reagointitapa on poliittista realiteettia vuosisadasta ja valtiosta riippumatta.

*Alkuasetelma oli sote-uudistukselle vielä 2015 ihan hyvä. *Ainakin perusterveydenhuolto pitää uusia, sen allekirjoittivat kaikki, ja maakuntamalli varmistui perustuslailliseksi tavaksi järjestää uudistus.

Kun vielä kokoomus ja keskusta sopivat syksyllä 2015 poliittisten voittojen jakamisesta (muhkea määrä eli 18 sote-maakuntaa sekä yksityistä terveydenhuoltoa miellyttävä valinnanvapaus) hallituksen oli henkisesti helpompi ylittää huolet, joita asiantuntijoilta kantautunut ikävä informaatio mallin ongelmista jo tuolloin saattoi nostaa.

Oppositio luonnollisesti ryöpytti sote-uudistusta ja maakuntamallia alusta asti, osin poliittisista syistä, osin asiasta. Silti kaiken kaikkiaan vaakakupin ajateltiin painuvan pitkään sen puolelle, että tärkeä uudistus kannattaa riskeistä huolimatta tehdä, ja ongelmat ratkoa.

Sen jälkeen uudistuksen onnistumisen kannalta epämiellyttävää faktaa on valunut monesta suunnasta, paljon.

VATT:n laskelma on niistä vain yksi. Se julkisti jo viime kesänä, että malli voi kääntää ikääntyvän Suomen sote-kustannukset kasvuun, vaikka yksi sen tärkeimmistä tarkoituksista on hillitä menoja. Yhdenvertaisuuskaan ei kaikkien asiantuntijoiden mukaan paranisi.

*Silti hallitus puolusti uudistusta itsepintaisesti. *Tammikuussa uudistuksen välttämättömyyden takana ilmoitti seisovansa myös entinen sote-valmistelun johtaja, nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Soraääniäkin kuului: kokoomuksen Harry Harkimo arvioi jo viime vuonna, ettei "sote-himmelissä" ei ole mitään järkeä (siirryt toiseen palveluun), ja kirjoitti tänään (siirryt toiseen palveluun), että soten puolesta äänestäminen on hänelle vaikeaa.

Maanantaina HUS:n valtuuston demarijäsen Maija Anttila vetosi oikeuskansleriin (siirryt toiseen palveluun)muun muassa EU:n epäselvän valinnanvapausnäkemyksen takia, jotta sutta ei niin sanotusti pantaisi täytäntöön.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylin johto vastasi määrätietoisesti, että soten valmistelua ei ole syytä lykätä EU-notifikaation takia. Se painotti tiistaina tiedotustilaisuudessaan, että näin tärkeä uudistus on saatava alulle.

Tiistain megauutinen oli kokoomuksen Elina Lepomäen ilmoitus siitä, ettei hän tue hallituksessa istuvan puolueensa uudistusta. Lepomäki kertoo tuoneensa epäilynsä esiin lukuisia kertoja (siirryt toiseen palveluun), mutta viesti kaikui kuuroille korville.

Ulostulo johti siihen, että Lepomäki sai eduskuntaryhmän nuhteet ryhmäkurin rikkomisesta ja puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili tätä yksityisajattelijaksi. Kehuja tuli sentään oppositiolta, RKP:n Anna-Maja Henriksson kiitti keisarin vaatteiden paljastamisesta: sen asian sanomisesta ääneen, jonka kaikki ovat jo kauan tienneet.

*Vaikuttaa siltä, että piste, josta ei ole paluuta, on jo ylitetty. *Suunnan muuttaminen voi olla näin pitkän väännön jälkeen mahdotonta, vaikka yhä useampi kansanedustaja olisikin salaa Lepomäen kanssa samaa mieltä. Rahaakin on matkan varrella palanut.

Ongelmatonta ei ole sekään, että lait äänestettäisiin läpi hyvin ohuella enemmistöpohjalla. Voi hyvällä syyllä kysyä, onko uudistuksella kansan siunausta, jos äänestysluvut ovat osastoa 102–97.

Soten torppaamisessakin on riskinsä. Miten ihmeessä uudistuksen valmistelu onnistuisi seuraavalta hallitukselta yhtään sen paremmin?

Poliittisten päätösten tekeminen vaatii rohkeutta, koska ne tehdään aina epävarmuudessa. Varmaa on vain se, että huonompaa perustelua mille tahansa poliittiselle uudistukselle on vaikea keksiä, kuin kasvojen menettämisen pelko. Miten varmistetaan kunniakas perääntyminen?