1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautusta vastustanut mielenosoittaja tuomittiin poliisin kunnianloukkauksesta

Mielenosoittaja joutuu maksamaan poliisille korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Mielenosoitukset
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. heinäkuuta 2017.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. heinäkuuta 2017.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastustaneen mielenosoittajan kunnianloukkauksesta.

Oikeus katsoi mielenosoittajan loukanneen poliisikonstaapelin kunniaa viime vuoden heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestetyssä mielenosoituksessa.

Oikeus piti kuitenkin kunnianloukkausta niin lievänä, että mielenosoittajaa ei tuomittu rangaistukseen. Hän joutuu kuitenkin korvaamaan poliisikonstaapelille henkisestä kärsimyksestä 1 300 euroa sekä maksamaan tämän oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mielenosoittaja oli huudellut megafoniin konstaapelia halventavia väitteitä.

Mielenosoituksesta oli kuvattu video, jota käytettiin todisteena oikeudessa. Videota oli katseltu Facebookissa tuhansia kertoja.

Oikeuden mukaan mielenosoittajan teko oli omiaan aiheuttamaan poliisille kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Poliisi kertoi oikeudelle muun muassa kokeneensa videon ahdistavana ja sen aiheuttaneen hänelle unettomuutta.

Samassa mielenosoituksessa tehtiin kaksi muutakin rikosilmoitusta, kun poliisi joutui poistamaan kaksi henkilöä lentoaseman sisätiloista. Molemmille henkilöille määrättiin jo viime syksynä sakot niskoittelusta.

Lue myös:

Halveerattiinko poliisia lentoasemalla? Mielenosoitus pakkopalautuksia vastaan poiki kolme rikosilmoitusta