Kemin kaukolämpölaitoksella mystinen vesivuoto – raksuttaako vesimittarisi liikaa?

Kemin Energia ja Vesi on etsinyt vuodon lähdettä viime syksystä saakka. Jos vika on asiakkaan laitteessa, siitä on tulossa isohko lasku.

kaukolämpö
Kemin kaukolämpölaitos
Minna Aula / Yle

Kemin kaukolämpöverkon veden laatu on muuttunut viime syksystä lähtien. Laitokselta kerrotaan, että veden laadun muutosta on tutkittu, mutta syytä siihen ei ole vielä löydetty.

Tällä hetkellä Kemin kaukolämpöverkkoon vuotaa raakavettä. Vesi on todennäköisesti peräisin kaukolämpöasiakkaan rikkoutuneesta käyttövesivaihtimesta. Vuotoa on yritetty paikantaa, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin.

Vuodosta on kerrottu isännöitsijöille ja asiakkaille. Varmuutta vuodon tai vuotojen lähteistä ei ole. Tähän mennessä kahdesta kaukolämmön piirissä olevasta kiinteistöstä on tullut vuotoilmoitus.

Jos vika on käyttövesivaihtimessa, vuotanut vesi rekisteröityy asiakkaan mittariin ja näin asiakkaan maksettavaksi.

"Käyttövesivaihdin on pienen pahvilaatikon kokoinen laite"

Kaukolämpöjohtaja Jani Peurasaari kertoo, että tilanne, jolloin käyttövettä virtaa asiakkaalta kaukolämpöverkkoon päin on harvinainen. Peurasaaren mukaan vuoto-ongelmaa on laitoksella pohdittu ja ainoa selitys on asiakkaan mahdollisesti rikkoutunut käyttövesivaihdin, joka on kiinteistössä taloyhtiön vastuulla.

– Käyttövesivaihdin on pienen pahvilaatikon kokoinen laite, jonka sisällä on ohuita metallilevyjä vieri vieressä. Joka toisen levyn välissä kulkee aina kaukolämpövesi ja joka toisen välissä vesijohtovesi. Kaukolämpövesi siis lämmittää hanasta tulevan käyttöveden. Jossakin levyssä on reikä tai repeämä ja vesijohtoverkon vesi pääsee kaukolämpöverkon paluuveden puolelle, jossa on alhaisempi paine, kertoo Jani Peurasaari nyt kyseessä olevan vuoto-ongelman syntyä.

Kemin Energia ja Vesi Oy kehottavat asiakkaitaan tarkistamaan käyttövesivaihtimen eli lämmönvaihtimen. Ohjeet tarkastukseen löytyvät nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun). Kaukolämpökiinteistön lämmönvaihtimen tarkistus kannattaa Jani Peurasaaren mukaan teettää ammattilaisella ja apua voi pyytää muun muassa Kemin Energia ja Vesi Oy:ltä.

Mahdollisen vuodon voi paljastaa myös niin, että lopettaa käyttöveden kulutuksen hetkeksi. Jos vesimittariin siitä huolimatta kertyy lukemia, on vuoto todennäköinen.

Kemissä noin puolet asukkaista asuu kaukolämmön piirissä (siirryt toiseen palveluun). Asuintalojen lisäksi kaukolämpöä käytetään julkisissa rakennuksissa ja liikekiinteistöissä. Asiakkaita on yhteensä noin 450.