Lapin keskussairaalan leikkausosasto tiukilla – yhtäaikaiset sairastumiset ja vuosilomat voivat johtaa leikkausten siirtämiseen

Sairaala haluaa varmistaa, että päivystysleikkaukset ja syöpäleikkaukset pystytään hoitamaan normaalisti.

leikkaushoito
Lapin keskussairaalan laajennuksen aikataulua ei pystytä vielä vahvistamaan.
Jarmo Honkanen / Yle

Lapin keskussairaala kertoo, että sen leikkausosaston toiminta on vaikeuksissa influenssakauden vuoksi. Sekä influenssa, että muut sairaudet ovat kaataneet henkilökuntaa petiin, eikä erityisosaamista vaativaa työtä voida paikata sijaisilla.

Vielä tähän mennessä yhtään leikkausta ei ole jouduttu perumaan tai siirtämään, mutta ensi viikosta tulee tiukka, kun moni työntekijä on vuosilomalla koululaisten hiihtoloman vuoksi. Yhdessä lomalaiset ja sairauslomalaiset leikkaavat henkilökunnan määrän kipurajoille.

Johtajaylilääkäri Jukka Mattila sanoo, että joinakin aamuina 8-9 työntekijää on voinut olla sairaana leikkausosastolla. Sairaalan henkilökunta on ottanut kattavasti rokotteen influenssaa vastaan, mutta tämänvuotinen rokote antoi huonosti suojan virukselle.

Sairaala ennakoi, että joitakin jo sovittuja ei-kiireellisiä leikkauksia joudutaan siirtämään myöhemmälle ajalle. Näin varmistetaan, että sairaala pystyy hoitamaan päivystysleikkaukset sekä kiireelliset leikkauksest, kuten syöpäleikkaukset. Niitä ei siirretä myöhempään tilanteen vuoksi.

Mattilan mukana influenssa-aalto on jo onneksi taittumassa Lapissa. Keskussairaalassakin influenssapotilaiden määrä on kääntynyt laskuun.