Hyppää sisältöön

Yritystukityöryhmän puheenjohtaja Pekkarinen T&T:n haastattelussa: "En ymmärrä miksi hallitus tällaisen selvityksen laittoi liikkeelle ja miksi suostuin puheenjohtajaksi"

Yritystukien leikkausta pohtivan työryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen purkaa harmitustaan Tekniikka & Talouden haastattelussa.

Mauri Pekkarinen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Yritystukien leikkausta pohtivan parlamentaarisen työryhmän määräaika umpeutui, mutta työryhmän työ ei ole vielä valmis.

Työryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) ihmettelee nyt Tekniikka & Talouden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), miksi työryhmä on ylipäätään perustettu.

– En ymmärrä, miksi hallitus tällaisen selvityksen laittoi liikkeelle ja miksi minä suostuin puheenjohtajaksi, Pekkarinen tilittää.

Pekkarisen vetämän työryhmän tavoitteena on esittää, miten Suomen yritystukijärjestelmä voisi edistää nykyistä paremmin yritysten uudistumista ja tuottavuutta.

Pekkarisen mielestä jako säilyttävistä tuista elinkeinorakennetta uudistaviin tukiin on hankala.

– Auttavatko ne Outokumpua tai UPM:ää uudistamaan toimintaansa vai säilyttämään jotain vanhaa? Yritysten mielestä se, että turvataan kustannuskilpailukyky, on uudistumisen kannalta äärimmäisen iso asia.

Pekkarinen soimaa haastattelussa myös Valtiontalouden tutkimuskeskus VATT:n selvityksiä yritystuista:

– Julkisuudessa keskustelussa on puhuttu seitsemästä-kahdeksasta miljardista. VATT:n selvitykset siitä, mikä on yritystuki, eivät ole tästä maailmasta.

Yritystukien määrä riippuu siitä, sisällytetäänkö laskelmaan myös yritysten saamat verohelpotukset vai puhutaanko vain suorista yritystuista.

VATT laski vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun), että suoria yritystukia jaetaan Suomessa vuosittain noin 1,3 miljardia euroa. Yritysten toimintaan vaikuttavia verotukia on 6 miljardia. Niihin lasketaan myös arvonlisäverotuksen verotuet, joiden osuus on noin 3 miljardia.

Suorat tuet rahoitetaan valtion budjetista, kun taas verotuet näkyvät valtion keräämien verojen määrässä.

Parlamentaarinen työryhmä on pohtinut yritystukien karsimista viime vuoden loppupuolelta lähtien. Työn pitäisi olla valmis muutaman viikon sisällä.

Lue myös

.
.