1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin terästullit osuvat helposti omaan nilkkaan – voivat johtaa polkumyyntiin ja Yhdysvaltain tuotannon supistumiseen

Terässota kääntyy helposti Yhdysvaltoja itseään vastaan ja vaarantaa arviolta 200 000 terästeollisuuden työpaikkaa.

tullit
Presidentti Donald Trump.
Donald Trump puhui NAFTA-sopimuksen uudelleen neuvottelemisesta Cedar Rapidsissa, Iowassa heinäkuussa 2017.Tannen Maury / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus mätkäistä 25 prosentin suojatullit teräkselle ja kymmenen prosentin tullit alumiinille muodostuu Yhdysvaltain kannalta varsinaiseksi uhkapeliksi.

Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen arvioi, että suojatullit sysäävät liikkeelle dominoreaktion, joka vie teräksen ja alumiinin maailmanmarkkinat arvaamattomille urille.

– Hetkellisesti tämä aiheuttaa suuren häiriön maailmanmarkkinoille, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Järvinen.

Kartta ja grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kova isku, mutta huti

Trumpin hampaissa on erityisesti ollut Kiinan halpa teräs- ja alumiinituotanto. Kiinan 30 prosenttia muita maita pienemmät teräksen ja alumiinin tuotantokustannukset tekevät maasta markkinahäirikön ja polkumyyjän.

Yhdysvaltain suojatullit eivät tässä mielessä ole kuitenkaan erityisen tehokas vastaisku, sillä Kiinan osuus Yhdysvaltain terästuonnista on perin vähäinen. Kiina on vasta kymmenentenä Yhdysvaltoihin tuotavan teräksen lähtömaista.

Kanada, EU ja Brasilia ovat suurimpia teräksen viejiä Yhdysvaltoihin. Seuraavina tulevat Etelä-Korea, Meksiko ja Japani. Yhdysvallat on myös venäläisen teräksen tärkeä päämäärä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vaarana teräksen polkumyynti

Koska Yhdysvaltoihin kaupattavalle teräkselle täytyy löytyä pian muita kohteita, niin maailmalla alkavat teräksen polkumyyntiviikot.

Erityisen vaikeaa saattaa olla juuri venäläisille löytää teräkselleen nopeasti uusia kohteita.

EU:lla on esimerkiksi Kiinan polkumyyntiteräkselle erikseen asetetut polkumyyntitullit. Niiden saaminen voimaan on pitkällisen jahnauksen tulos. Siksi muiden mahdollisten polkumyyjien kohdalla tämä liike ei ennätä tähän uuteen tilanteeseen.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pilkka osuu omaan nilkkaan

25 prosentin suojatulli kirpaisee lopulta kovaa nimenomaan Yhdysvaltain omaa terästeollisuutta.

– Teräsjalostukseen pohjaavasta tuotannosta on vaarassa lähteä 200 000 työpaikkaa, arvioi Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen.

Teräksen jatkojalosteet ja esimerkiksi autoteollisuuden erilaiset komponentit ovat paljolti tuontitavaraa. Tullit nostavat siten yhdysvaltalaisen tuotannon hintaa ja heikentävät kilpailukykyä. Kun kauppa ei käy, niin työpaikat vaarantuvat.

Presidentti Donald Trumpin julistamat tavoitteet haalia menetetyt teollisuustyöpaikat takaisin ja jopa lisätä niitä, saattavat hyvinkin jäädä saavuttamatta.

Lisää aiheesta:

Miten Trumpin terästullipäätös kurittaa Suomea? Tässä neljä kysymystä ja vastausta

Trump puolustaa kiisteltyjä tuontitullejaan: "Kauppasodat ovat hyväksi"

Maailman teräksen kauppavirroista steelonthenet -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun)

OECD:n raportti teräsmarkkinoiden kehityksestä (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi