1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilasturvallisuus

Potilastietojärjestelmän virhettä setvitään yhä – vääristä resepteistä ei tiettävästi ole aiheutunut vahinkoa

Väärät lääkkeet on saanut varmuudella kaksi potilasta Päijät-Hämeessä. Kuntayhtymä on tehnyt Lifecaren ohjelmistovirheestä vaaratilanneilmoituksen.

potilasturvallisuus
Lääkepurkki ja pillereitä pöydällä.
Henrietta Hassinen / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jatkaa potilastietojärjestelmän virheen aiheuttamien ongelmien selvittämistä it-yhtiö Tiedon ja viranomaisten kanssa. Tiedon Lifecare-potilastietojärjestelmässä ilmeni vika, jonka vuoksi joulu–helmikuussa uusituissa resepteissä saattoi olla väärä lääke.

Näin on todettu käyneen varmasti kahdelle potilaalle. Hyvinvointiyhtymästä kerrotaan, että toistaiseksi ei ole ilmennyt tapauksia, joissa virheestä olisi aiheutunut kenellekään vakavaa vahinkoa.

Asiaa on selvitetty tutkimalla potilasasiakirjoja, ja kahteen varmasti väärän reseptin saaneeseen potilaaseen on otettu yhteyttä.

Tiedon ja Kelan tekemissä tietokanta-ajoissa on lisäksi ilmennyt 18 tapausta, joissa lääke ei ole välttämättä vaihtunut, mutta potilaiden tilanne on käytävä yksitellen läpi. Hyvinvointiyhtymä ottaa puhelimitse yhteyttä heihin kaikkiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tehnyt asiasta Valviraan vaaratilanneilmoituksen.

Helmikuun 23. päivän jälkeen uusituissa resepteissä ei Tiedon mukaan ole enää virheitä. Lääkkeiden vaihtumisen syynä on ollut Lifecare-potilastietojärjestelmän aiemman version ohjelmistovirhe. Ohjelmisto on päivitetty.

Lue myös:

Valvira: Virheellisiä lääkemääräyksiä voi löytyä Päijät-Hämeen lisäksi muualtakin – selvitys käynnissä

Kymmenen muutakin vaaratilanneilmoitusta lääkäreiltä viikossa – Päijät-Hämeen reseptiongelmat aiheuttanut järjestelmä erityisseurantaan

Lue seuraavaksi