Esitutkinta THL:n tietovuodosta loppusuoralla – Poliisi: Lähes 6 000 ihmisen terveystietojen vuotaminen nettiin "epäonnisten sattumusten summa"

THL:n pääkaupunkiseudulla työskennellyttä työntekijää epäillään tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Verinäyteputkia laboratoriossa.
AOP

Keskusrikospoliisi uskoo, että tuhansien ihmisten henkilötiedot päätyivät viime vuoden keväällä vahingossa nettiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Rikoskomisario Antti Velin kertoo, että yhtä THL:n työntekijää epäillään tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Tutkinta alkoi henkilörekisteririkoksena, mutta rikosnimike muuttui, sillä viitteitä tahallisuuteen ei ole löytynyt.

Työntekijän epäillään valmistaneen diagrammikuvaajan, jonka yhteyteen oli jäänyt lähes 6 000 ihmisen luottamukselliset henkilötiedot.

Diagrammi julkaistiin THL:n tartuntatautien torjuntaan liittyvässä esityksessä, ja se päätyi internetiin viime vuoden huhtikuussa.

– Vaikuttaa siltä, että kyseessä on ollut epäonnisten sattumusten summa eli suomeksi näppihäiriö, Velin sanoo.

Ihmisten henkilötietoja ja laboratoriotuloksia löytyi verkosta hakukoneiden kautta. Esitys ja hakukoneisiin päätyneet tiedot poistettiin netistä elokuussa.

THL tiedotti lähettäneensä tietovuodon kohteille kirjeen (siirryt toiseen palveluun) syyskuussa. Työntekijälleen THL kertoi antaneensa varoituksen.

Keskusrikospoliisin esitutkinta tapauksesta on loppusuoralla, ja se siirtyy syyttäjälle kevään aikana. Poliisin tiedossa ei ole, että vuotaneita tietoja olisi käytetty väärin.

Tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoa tai korkeintaan kuusi kuukautta vankeutta.

Lue myös:

THL: 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriotulokset vuosivat verkkoon – Pääjohtaja: "Pyydän anteeksi"

Tietosuojavaltuutettu THL:n virheestä: "Ihmisten luottamusta on järkytetty"