1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pride-kulkueet

Arctic Pride kokoaa sateenkaariväen Rovaniemen pakkasiin kuudetta kertaa

Kulunut vuosi toi nais- ja miespareille useita hyviä uutisia, kuten oikeuden mennä avioon.

Pride-kulkueet
Arctic Pride
Tunnelmia vuoden 2017 Arctic Pride-marssilla Rovaniemellä.Tiina Mäki

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan vuosi sitten ja tällä viikolla eduskunnassa hyväksyttiin äitiyslaki, jonka myötä naisparille hedelmöityshoidolla syntyvä lapsi voidaan tunnustaa molempien vanhempien lapseksi jo ennen lapsen syntymää.

Edistysaskelista huolimatta monilla on tuoreessa muistissa se, kun omaa elämää piti peitellä.

– Sukupuoliroolien kanssa oli haastavaa, itse koin etten mene siihen vaaleanpunaiseen tyttölokeroon. Homoasioista ei puhuttu sanallakaan, tai korkeintaan terveystiedon kirjan nurkassa mainittiin, että on nämä homot, muistelee Riina Mattila lapsuuttaan Kangasalla Tampereen kupeessa.

Hän kertoo piilotelleensa kiinnostustaan tyttöihin kunnes teki käänteentekevänä pitämänsä päätöksen ja aloitti 16-vuotiaana taidelukion Orivedellä.

– Silloin tulin kaapista itselleni ja ystävilleni. Kotiväelle kerroin ensimmäisestä tyttöystävästä vasta kun olimme seurustelleet kaksi vuotta. Olin yli 20-vuotias, kyllä siinä aika kauan meni.

Riina Mattila
Riina Mattila valmistelee toista kirjaa ja työskentelee Rovaniemen pääkirjastossa.Annu Passoja / Yle

Tunnot päätyivät omaan nuortenkirjaan

Ulkopuolisuuden tunne, epävarmuus, oman minän etsiminen ja peittäminen jättivät jälkensä. Mattila kertoo univaikeuksista ja elämän ailahtelevaisuudesta, kunnes löysi tavan purkaa kokemuksiaan kirjoittamalla.

– Joo, siitä se lähti. Sitä tavallaan selvensi asioita itselleen niin, että kirjoitti ne auki ja ulos fiktion muotoon. Vähän niin kuin ulkoisti itsestään, se helpotti hommaa.

WSOY julkaisi Mattilan "Järistyksiä"-kirjan E-kirjana tammikuussa sen jälkeen teksti oli valittu kakkossijalle kirjoituskilpailussa.

Naisystävänsä kanssa Rovaniemellä elävä 26-vuotias esikoiskirjailija valmistelee nyt toista kirjaa ja työskentelee pääkirjastossa. Hän kokee viimein voivansa olla vapaasti oma itsensä.

– Ei ole tarvinnut salailla elämää, se on ollut minulle tärkeää. Eikä kukaan sitä varmaan nielisikään, jos väittäisin että minulla on joku poikaystävä, Mattila naurahtaa.

Aatu poro Arctic Pride
Aatu-poro Arctic Pride-marssilla vuonna 2017.Tiina Mäki

"Urheilu on kaikkia yhdistävä asia"

Kirjallisuus näkyy monin tavoin viikonlopun Arctic Pride -tapahtumassa, jonka tuottaja Mattila on. Eniten hän iloitsee siitä, että tiettävästi ensi kertaa Pride-tapahtumien historiassa yhteistyökumppaniksi on lähtenyt ammattilaisjääkiekkojoukkue. Pride-lipulla pääsee maksutta Rovaniemen Kiekon lauantain otteluun.

– Emme tiedä seurassa olevien ihmisten taustoja eikä sillä ole meille merkitystäkään. Jääkiekko ja urheilu on kaikkia varten ja kaikkia yhdistävä asia, sanoo RoKin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta. Arctic Pride tapahtumaa tukevat myös salibandyseura SBC Levi ja Roll-On Derby-joukkue.

Sateenkaarikansa kokoontuu Rovaniemelle pakkassäässä, mutta riemukkaissa tunnelmissa. Kuluneen vuoden lainsäädännölliset edistysaskeleet antavat toivoa, niin myös yritysten ja urheiluseurojen into tukea tapahtumaa. Tuottaja sanoo ymmärtävänsä vähän myös heitä jotka kysyvät, onko tarpeen järjestää tapahtumia "joissa omaa homoutta pönkitetään".

– Mutta ei se ole mitään itsensä pönkittämistä, vaan sitä että olemme täällä ja meillä on kivaa. Rovaniemellä on yhteisöllinen ja lämmin fiilis. Helsinki Pridessa ihmismassa on niin valtava etenkin tällaiselle juntille, että siinä ei oikein tunne kuuluvansa porukkaan, sanoo Mattila. Hän ei kuulemma halua Rovaniemeltä enää mihinkään.