1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyrki Katainen Ylelle kauppasodan vaarasta: "EU voi joutua kahden rintaman taisteluun"

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, että kauppasodassa ei olisi voittajia. Eurooppaa uhkaisi kahden rintaman kamppailu Yhdysvaltain suojatulleja ja aasialaisen teräksen halpatuontia vastaan.

tullit
Jyrki Katainen
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki KatainenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen näkee selvän kauppasodan uhkan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikeissa asettaa suojatulleja teräkselle ja alumiinille.

EU valmistautuu vastaamaan Yhdysvaltain suojatulleihin.

– Aivan ensimmäisenä ylitämme välttää tämän Trumpin kaavaileman maailmanlaajuisen kauppasodan. Presidentti ei ole vielä allekirjoittanut näitä ajatuksiaan virallisesti, ja tässä on muutama päivä aikaa vaikuttaa häneen ja hänen hallintoonsa, että he peruisivat aikomuksensa.

Jos suojatullit tulevat voimaan, EU ryhtyy vastatoimiin ja asettaa korotettuja tulleja yhdysvaltalaisille tuotteille, Katainen sanoo.

– Ihan vain sen takia, että me saisimme loppumaan tämän hulluuden, joka johtaa työttömyyteen, maailmantalouden kasvun hiipumiseen, Suomen kaltaisten maiden viennin pahaan yskimiseen. Tässä ei ole muuta kuin häviäjiä.

Kataisen mukaan kauppasota olisi vakava riski Euroopan taloudelle.

Yhdysvaltain viennin hyytymisen lisäksi uhkana on, että Aasiasta aletaan tuoda entistä enemmän halpaa terästä Euroopan markkinoille.

– EU voi joutua kahden rintaman taisteluun – toisaalta dumppausta vastaan, toisaalta Yhdysvaltoja vastaan, Katainen sanoo.

Katainen sanoo, että suojatullit ovat huonosti toimiva keino ylituotannon ongelman ratkaisemiseen.

– Me kaikki olemme huolissamme teräksen, alumiinin, paperin ja keramiikan ylituotannosta erityisesti Kiinassa, mutta sitä ylituotantoa ei lopeteta asettamalla suojatulleja eurooppalaisille tuotteille. Eurooppalaiset teräksenvalmistajat tuottavat sellaista terästä, jota Yhdysvalloissa ei edes tuoteta, Katainen muistuttaa.

Siten Trump ampuu itseään jalkaan, jos eurooppalaisen teräksen hinta Yhdysvalloissa nousee, EU-komission varapuheenjohtaja arvioi.

Lue myös:

Trumpin terästullit osuvat helposti omaan nilkkaan – johtavat polkumyyntiin ja Yhdysvaltain tuotannon supistumiseen

Analyysi: Syttyikö nyt kauppasota? Trumpin terästullit kirvoittivat EU:n uhkaamaan vastatoimilla

Kiinan ensireaktio Yhdysvaltain terästulleihin maltillinen – Kiina huolissaan kauppasodasta

Trump käytti tullipäätöksessään sota-ajan lain porsaanreikää – pörssit putoavat Aasiassa

Miten Trumpin terästullipäätös kurittaa Suomea? Tässä neljä kysymystä ja vastausta

Lue seuraavaksi