1. yle.fi
  2. Uutiset

Outokummun toimitusjohtaja Trumpin terästulleista: "Ei suurta vaikutusta Suomeen"

Toimitusjohtaja Roeland Baanin mukaan tullit eivät vaikuttaisi Suomeen suuresti. Outokummun tuottavuus voi kuitenkin kärsiä muilla alueilla, mikä vaikuttaa myös kotiin päin.

tullit
Roeland Baan
Roeland BaanMauri Ratilainen / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti asettavansa maahan tuodulle teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Suomen suurimpiin teräsyhtiöihin kuuluvan Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan ei vielä osaa varmasti ennustaa, millainen vaikutus Trumpin terästulleilla tulee olemaan yhtiöön. Ainakin yhtiön osakkeiden kurssi oli jo perjantai-aamuna pienessä laskussa Helsingin pörssissä.

Sen Baan tietää, että tullien astuessa voimaan suunnattomat määrät Yhdysvaltoihin vietävää terästä tulee tarvitsemaan uuden kauppapaikan.

– Tuo kauppapaikka – ainoa mahdollinen kauppapaikka – on Eurooppa. Euroopan markkinoille tulisi valtava määrä terästä, ja jos EU-komissio ei ryhdy ratkaiseviin toimiin sen estämiseksi, sillä voi olla suuri vaikutus meihin, toimitusjohtaja Baan kertoo Ylelle.

Outokumpu ei vie Yhdysvaltoihin valtavasti terästä

Suurin osa Outokummun vientiteräksestä menee muualle kuin Yhdysvaltoihin, pääosin Eurooppaan, joten tulleilla ei olisi suurta vaikutusta Suomeen itsessään, toimitusjohtaja sanoo.

– Olemme kuitenkin suomalainen yhtiö. Meihin voidaan vaikuttaa muilla alueilla, mikä voi vaikuttaa tuottavuuteemme. Sillä on vaikutusta Suomeen myös esimerkiksi verotuksen kautta, Baan kertoo.

Outokumpu vie Yhdysvaltoihin arviolta noin 80 000 tonnia terästä, mikä ei ole toimitusjohtajan mukaan "valtava määrä". Yhdysvalloissa Outokummulla on suuri oma tehdas, jonka Baan arvioisi hyötyvän korkeammista hinnoista.

Maailmantalouden kannalta Outokummun toimitusjohtaja pelkää samaa kuin muutkin: mahdollisen kauppasodan alkua.

– Tämä voi aiheuttaa pidempiaikaisen lumipalloefektin, joka vaikuttaa merkittävästi koko maailman potentiaaliseen talouskasvuun.

Lue lisää:

Miten Trumpin terästullipäätös kurittaa Suomea? Tässä neljä kysymystä ja vastausta

Jyrki Katainen Ylelle kauppasodan vaarasta: "EU voi joutua kahden rintaman taisteluun"

Analyysi: Syttyikö nyt kauppasota? Trumpin terästullit kirvoittivat EU:n uhkaamaan vastatoimilla

Trumpin terästullit osuvat helposti omaan nilkkaan – voivat johtaa polkumyyntiin ja Yhdysvaltain tuotannon supistumiseen

Lue seuraavaksi