IMF varoittaa: Yhdysvaltojen tuontitullit vahingoksi taloudelle – myös maan omalle

Yhdysvallat teräs- ja alumiinituontia koskevat tulliaikeet ovat herättäneet huolta kauppasodasta.

Tuontitulli
Tehdaspiiput näkyvät höyryn seasta.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Yhdysvaltojen kaavailemat tuontitullit osuvat myös sen omaan talouteen. Kuvassa U. S. Steel -yhtiön tehdasrakennuksia Yhdysvaltain Pennsylvaniassa.Spencer Platt / AFP

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Yhdysvaltojen kaavailemat tuontitullit osuvat paitsi maan kauppakumppaneihin, myös sen omaan talouteen. IMF kehotti perjantaina lausunnossaan valtioita ratkomaan kauppakiistansa ilman kostotoimenpiteitä.

– Yhdysvaltain presidentin ilmoittamat tuontirajoitukset aiheuttavat vahinkoa myös Yhdysvaltojen omassa taloudessa. Sen teollisuustuotanto ja rakennusala käyttävät paljon alumiinia ja terästä. Olemme huolissamme siitä, että Yhdysvaltojen toimien myötä maat alkavat yhä useammin perustella tuontirajoituksia kansallisella turvallisuudella, IMF toteaa.

IMF ei arvioinut tarkemmin, millaisia sen ennustamat taloudelliset vahingot olisivat.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina, että Yhdysvallat asettaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinituotteille 10 prosentin tuontitullin. Virallisesti tullit aiotaan asettaa ensi viikolla.

Trumpin aikeet ovat saaneet vastaansa kritiikkiä ja vastatoimien väläytyksiä niin EU:sta, Kiinasta kuin Kanadastakin, josta tulee suurin osa Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinituonnista. Maailmalla on pelätty Trumpin aloitteen johtavan kauppasotaan.

Trump lisäsi vettä myllyyn tviittaamalla perjantaina, että kauppasodat "ovat hyviä ja helppoja voittaa".

Lue lisää:

EU-kirjeenvaihtajamme analyysi: Syttyikö nyt kauppasota? Trumpin terästullit kirvoittivat EU:n uhkaamaan vastatoimilla

Miten Trumpin terästullipäätös kurittaa Suomea? Tässä neljä kysymystä ja vastausta

Lähteet: Reuters, AFP