Hyppää sisältöön

Kansalaispuolue: Paavo Väyrynen on erotettu puolueesta – Väyrysen leiri pitää erottamiskokousta laittomana

Puolueen mukaan Väyrynen on erotettu tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Sami Kilpeläinen (oik.), puolueen puheenjohtaja Paavo Väyrynen ja hallituksen jäsen Sakari Linden (vas.) Helsingissä 20. tammikuuta 2017. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on erotettu kansalaispuolueesta, kertoo puolue tiedotteessa. Tiedotteen mukaan Väyrynen on erotettu puolueesta tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi.

– Taloudellisten väärinkäytösten lisäksi luottamusaseman väärinkäyttö puoluehallituksen jäsenenä sekä pyrkiminen kilpailevan eduskuntapuolueen, keskustan, puheenjohtajaksi on yksi erottamisen peruste, puolueen tiedotteessa sanotaan.

Puolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus vahvistaa Väyrysen erottamisen, mutta ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin syistä. Katteluksen mukaan puolue järjestää ensi keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa asiaa avattaneen enemmän.

Puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen kertoo STT:lle, että taloudelliset väärinkäytökset liittyvät Väyrysen presidentinvaalikampanjaan. Ylen haastattelussa Kilpeläinen sanoo, että puolueen tilejä on käytetty väärin ja väärinkäytökset ovat mittavia. Sen lisäksi Kilpeläisen mukaan vaalirahalakia on rikottu mittavasti.

Kilpeläinen ei kerro, onko mahdollisista väärinkäytöksistä tehty rikosilmoitusta.

Kilpeläisen mukaan Väyrystä oli pyydetty helmikuun aikana useampaan kertaan selvittämään tilannetta, mutta vastauksia ei ole saatu. Erottamisesta päätti puoluehallitus tänään lauantaina.

Väyrynen ei ollut paikalla kokouksessa, mutta Kilpeläisen mukaan päätös on kerrottu myös Väyryselle itselleen.

Väyrynen tukijoineen: erottamisen perusteet tekaistuja

Kansalaispuolueen perustaja Paavo Väyrynen tukijoineen kuitenkin katsoo, että hänen erottamisensa kansalaispuolueesta tehtiin tekaistuin perustein ja erottamiskokous oli laiton. Väyrysen joukot pitivät tänään oman kokouksensa, jossa puoluehallitukseen valittiin Seppo Hauta-aho, Akseli Erkkilä ja Paavo Väyrynen.

Väyrysen leiri lähetti asiasta sähköpostin lauantaina alkuiltapäivästä. Viestissä ei ollut allekirjoittajaa, mutta myöhemmin lähettäjäksi ilmoittautui Seppo Hauta-aho, joka toimi Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkönä. Sähköpostissa kerrottiin myös, että Väyrynen pitää asiasta maanantaina tiedotustilaisuuden.

Hauta-aho kertoo STT:lle, että väitetyissä väärinkäytöksissä on ilmeisesti kyse 38 000 eurosta, jotka Väyrynen siirsi Suomen linjatukiyhdistykseltään kansalaispuolueelle lainana. Myöhemmin vastaava summa siirrettiin puolueen tililtä Väyrysen valitsijayhdistykselle avustuksena.

Väyrysen oikeudellisen avustajan, oikeustieteen tohtorin Kari Uotin, mukaan väitteet taloudellisista väärinkäytöksistä ovat perättömiä.

– Hän kiistää ne ehdottomasti, Uoti kommentoi Ylelle.

Sipilä: Ei vaikuta keskustaan millään lailla

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että kansalaispuolueen on selvitettävä itse omat sotkunsa. Sipilän mukaan Paavo Väyrysen erottaminen kansalaispuolueesta "ei vaikuta keskustan juoksuun millään lailla".

Sipilä kommentoi tilannetta lyhyesti STT:lle Ähtärissä, jossa hän puhui Pandatalon avajaisissa.

Lue myös:

Analyysi: Nyt ei enää jaksa, Paavo Väyrynen

Väyrysen erottaneen kansalaispuolueen johtaja: "Väyrynen rikkonut vaalirahalakia, kyse viisinumeroisista summista"

Keskusta tyrmäämässä Väyrysen puheenjohtajakisasta – kilpailevan puolueen jäsen ei voi osallistua

Analyysi: Paavo Väyrynen on yhä kuin kiusallinen kasvain keskustan sisällä

Henkilökuvassa Paavo Väyrynen: Minusta piti tulla Suomen presidentti