1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paavo Väyrynen

Väyrysen erottaneen kansalaispuolueen johtaja: "Väyrynen rikkonut vaalirahalakia, kyse viisinumeroisista summista"

Kansalaispuolueen puheenjohtajan Sami Kilpeläisen mukaan erottamisen taustalla ovat puolueen rahojen "mittavat" väärinkäytökset.

Paavo Väyrynen
sami kilpeläinen
Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen.Timo Nykyri / Yle

Kansalaispuolue kertoi tänään lauantaina erottaneensa europarlamentaarikko Paavo Väyrysen puolueesta. Erottamisen syyksi puolue kertoo muun muassa Väyrysen tilinkäyttöön liittyvät väärinkäytökset ja vaaliraharikkomukset

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, millaisista väärinkäytöksistä on kyse?

– Puolueen tilejä on käytetty väärin ja väärinkäytökset ovat mittavia. Sen lisäksi vaalirahalakia on rikottu mittavasti. Kyse ei ole yksittäisistä ja pienistä asioista.

Millaisista summista on kyse?

– Emme voi yksityiskohdista sanoa tämän enempää. Sen voin kertoa, että kyse on viisinumeroisista summista.

Väyrysen presidentinvaalikampanjan päällikkö Seppo Hauta-aho on kertonut STT:lle, että kyse on ilmeisesti 38 000 eurosta.

– En lähde kommentoimaan sitä. Ensi viikolla kerromme mitä pystymme tarkemmin julkisuuteen, Kilpeläinen vastaa.

Kuka tässä joutuu maksumieheksi?

– Kansalaispuolue ei voi ottaa sellaisia vastuita. Asianomaisen on kannettava oma vastuunsa. Kansalaipuolue on edelleen vakavarainen.

Väyrysen leiristä väitetään, että erottamispäätös olisi laiton. Oletteko kuullut tästä?

– En yhtään tiedä mihin hänen väitöksensä perustuu. Hänelle on annettu useita viikkoja mahdollisuus korjata väärinkäytökset, mutta hän ei ole toistuvista pyynnöistä huolimatta ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

Ylen toimitukseen tulleiden pöytäkirjojen mukaan Väyrysen tukijoukko on pitänyt omat kokouksensa, joissa hänet ja kaksi hänen uskollista tukijaansa on valittu puolueen hallitukseksi.

Onko puolue jakautunut kahtia?

– Kansalaispuolueella on yli 3000 kannatusjäsentä. Yksittäisen hallituksen koolle kutsumista – sanoisinko Terijoen hallituksista ja kokouksista – en lähde kommentoimaan millään lailla.

Eli te johdatte kansalaispuoluetta tällä hetkellä?

– Minä Sami Kilpeläinen olen kansalaispuolueen puheenjohtaja ja Piia Kattelus on varapuheenjohtaja.

Oletteko keskustellut asiasta Väyrysen kanssa?

– Väyrysellä oli mahdollisuus osallistua puoluehallituksen kokoukseen tänään, mutta hän ei valitettavasti tullut paikalle. Hänelle saatettiin tieto päätöksestä.

Helmikuussa keskustan puoluehallitus linjasi, että Paavo Väyrynen ei ole vaalikelpoinen puolueen puheenjohtajakilvassa, koska hän on toisen puolueen jäsen.

Joku voisi saada nyt sen käsityksen, että Väyrynen on tarkoituksella järjestänyt itsensä ulos kansalaispuolueesta, jotta voisi kamppailla keskustan puheenjohtajuudesta. Miten kommentoitte tätä?

– Kansalaispuolueen nykyjohto on johdonmukainen eikä mikään pelurijoukko. Toisen puolueen asioilla ei ole kansalaispuolueen toimintaan mitään vaikutusta. Kansalaispuolue toimii itsenäisesti omista lähtökohdistaan.

Aiotteko jatkaa puolueen toimintaa ilman Väyrystä?

– Siltä se nyt valitettavasti näyttää.

Juttua päivitetty 3.3.2018 klo 20:44: Lisätty kysymykset kansalaispuolueen jakautumisesta, johdosta, sekä siitä kuka joutuu väärinkäytöksien maksumieheksi.

Kansalaispuolue: Paavo Väyrynen on erotettu puolueesta – Väyrysen leiri pitää erottamiskokousta laittomana

Keskusta tyrmäämässä Väyrysen puheenjohtajakisasta – kilpailevan puolueen jäsen ei voi osallistua

Lue seuraavaksi