Hyppää sisältöön

Analyysi: Nyt ei enää jaksa, Paavo Väyrynen

Europarlamentarikko Paavo Väyrysen perustama puoluekummajainen kansalaispuolue ajautui lauantaina sekasortoon. Jaksaako joku vielä Väyrystä, kysyy politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Paavo Väyrynen ilmoitti helmikuun alussa osallistuvansa keskustan puheenjohtajakisaan. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Paavo Väyrysellä on upea ura – mutta nyt se on takana. Lauantaina sotkut Väyrysen ikioman leikkikehän, kansalaispuolueen, ympärillä menivät niin mutkikkaiksi, että tuli tunne, että nyt viattomia jymäytetään. Se ei ole mukava tunne.

Väyrysen presidentinvaalit menivät hyvin, vaikkeivät niin hyvin kuin kuusi vuotta sitten. Väyrynen ei ollut oman kansalaispuolueensa vaan oman valitsijayhdistyksensä ehdokas.

Pian vaalituloksen selvittyä keskustassa alettiin uumoilla ettei tämä jää tähän. Eikä jäänytkään. Väyrynen ilmoitti pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi kesäkuussa Sotkamossa.

Keskusta pui vaihtoehtojaan, joita on vähän. Väyrystä ei voi erottaa kuin hänen oma paikallisyhdistyksensä, jota Väyrysen tapauksessa sattuu johtamaan Paavo Väyrynen. Se tie nousi siis Apollonkadun puoluetoimistolla nopeasti pystyyn.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi, että puoluekokous päättää Sotkamossa ensipäätöksenään, ettei puheenjohtajaksi voi pyrkiä henkilö, joka on toisen puolueen jäsen.

Ja tätä Väyrysen eroa omasta kansalaispuolueestaan on nyt sitten osattu odottaa.

Mustapekka näyttäisi jäävän puoluehallituksen jäsenille

Mutta tämänpäiväinen sotkuvyyhti vaikuttaa liian monimutkaiselta, jotta se palvelisi Väyrysen puheenjohtajapyrkimyksiä.

Kansalaispuolueen hallitus erotti aamupäivällä Oulussa Väyrysen osin siksi, että hääräily toisen puolueen johtopaikalle pyrkimiseksi vie uskottavuutta. Lisäksi puoluehallituksen mukaan nyt on paljastunut viisinumeroisia epäselvyyksiä, joihin liittyvät Suomen linja -tukiyhdistys ja Väyrysen valitsijayhdistys.

Järjestelyissä mustapekka näyttäisi jäävät kansalaispuolueen hallituksen jäsenille, joilla on siis harteillaan viisinumeroinen velka.

Ei tuntunut mukavalta, saattoi kuulla Helsinkiin saakka esimerkiksi hallituksen jäsenen Tuula Komsin äänestä.

Siksi puoluehallitus ilmoitti erottaneensa Väyrysen äänin 3–1.

Lisää tietoa luvassa ensi viikolla

Tämä oli kuitenkin vain tapahtumien toinen puoli. Toisella puolella Väyrynen tukijoineen on pitänyt omat kokouksensa ja hankkinut omat käräjäoikeuden päätöksensä, joilla estää puheenjohtaja Sami Kilpeläisen ja hallituksen muiden jäsenten päätösten toimeenpanon.

Nimettöminä toimitukseen tulleiden pöytäkirjojen mukaan Väyrysen tukijoukko on pitänyt omat kokouksensa, joissa hänet ja kaksi hänen uskollista tukijaansa on valittu puolueen hallitukseksi.

Molemmat leirit lupaavat kertoa lisää ensi viikolla.

Nyt kysymys kuuluu: Jaksaako joku vielä Väyrysen viurautuksia? Vai jatkuuko hänen solistinuransa vielä keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa ja sen jälkeenkin?

.
.