Mäkihyppy-fanista tuli urheilijoiden hovikuvaaja – Romina Eggert kiertää Eurooppaa hiihtosirkuksen mukana

Sosiaalisen median myötä urheilijoiden suorituksista on saatava kuvat julkisuuteen mahdollisimman nopeasti. Romina Eggertin hienot kuvat päätyvät usean maajoukkueen some-tileille.

Salpausselän kisat
Romina Eggert Salapausselän kisoissa.
Heikki Kiseleff / Yle

Salpausselän kisat tuovat mukanaan Lahteen hiihtäjien lisäksi paljon väkeä, jotka kiertävä kansainvälisen hiihtosirkuksen mukana eri puolilla maailmaa. Yksi heistä on nuori saksalainen Romina Eggert.

Nuori saksalainen valokuvaa Yhdysvaltain, Tsekin ja Viron yhdistetyn maajoukkueiden kilpailuja sekä toimittaa kuvia myös Kansainvälisen Hiihtoliiton, FIS:n käyttöön.

Joskus kyllä vähän stressaa.

Romina Eggert

Tällä hetkellä Eggert valokuvaa vielä puoliammattimaisesti, mutta toivoo saavansa joskus leipänsä kokonaan talviurheilun kuvaamisesta.

– Matkustan ympäri maailmaa ja otan kuvia kisojen aikana. Kilpailujen jälkeen käsittelen kuvat ja lähetän ne FIS:n mediasta vastaaville henkilöille. He julkaisevat ne sosiaalisessa mediassa, nettisivuillaan ja missä nyt julkaisevatkiin, hymyilee Eggert.

Viron Kristjan Ilves liitää karsintakilpailussa Salpausselän taivaalla.
Viron Kristjan Ilves liitää karsintakilpailussa Salpausselän taivaalla.Romina Eggert

Sosiaalisen median myötä urheilijoiden suorituksista on saatava kuvat julkisuuteen mahdollisimman nopeasti.

– Joskus kyllä vähän stressaa. Yritän lähettää pari-kolme kuvaa jokaiselle joukkueelle heti kisan päättymisen jälkeen. Ja käsitellä sitten kaikki muut kuvat hiukan myöhemmnin. Aina, kun kisa päättyy, kaikki haluavat saada kuvat käsiinsä mahdollisimman nopeasti, toteaa Eggert.

Yhdysvaltojen Jasper Good hyppää Lillehammerissa.
Yhdysvaltojen Jasper Good hyppää Lillehammerissa.Romina Eggert

Romina päätyi talviurheilulajien valokuvaajaksi sattumalta. Hänen vanhempansa asuvat lähellä Saksan Willlingeniä, jota kutsutaan saksalaisen mäkihypyn Mekaksi. Mäkihyppyä fanittava tyttö kävi vanhempiensa kanssa kisoissa.

– Aluksi vain seurasin kilpailuja ja hurrasin urheilijoille ja jossain vaiheessa rupesin ottamaan valokuvia. Ihan vain omaksi huvikseni. Jaoin niitä omilla sosiaalisen median tileilläni ja tägäsin urheiljioita niihin, kertoo Eggert.

Iltaisin vietämme aikaa yhdessä ja meillä on kyllä hauskaa.

Romina Eggert

Urheilijat panivat merkille Eggertin upeat valokuvat heidän suorituksistaan. Maine kiiri myös yhdistetyn mediaväen korviin ja hänelle tarjottiin mahdollisuutta kiertää kisoissa ja ottaa valokuvia palkkaa vastaan.

Salpausselällä Romina Eggert sai lauantaina yllätystilauksen myös Suomen joukkueelta. Kun Suomi tuli yhdistetyn parisprintissä kolmanneksi, ei oma kuvaaja päässyt paikalle ikuistamaan palkintojenjakoa. Eggert oli ottanut Suomen joukkueelle kuvia jo aikaisemmin Seefeldin Word Cupin osakilpailuissa, joten joukkue pyysi apua entuudestaan tutulta kuvaajalta.

– Joukkue haluaisi lisäksi kuvia myös suorituksista. Pitää tarkistaa, olenko kuvannut suomalaisten hyppyjä, Eggert sanoo ja arvelee käsittelevänsä päivällä ottamiaan kuvia myöhään yöhön asti.

Toisinaan Eggert matkustaa joukkueen mukana, toisinaan yksin. Salpausselän isojen aikana hän yöpyy Air B&B-majoituksessa. Kiertäessään samojen urheiljoiden kanssa useita kisoja, heihin tutustuu ja huomaa, että huippu-urheiljatkin ovat tavallisia ihmisiä.

– Urheilujoukueen jäsenetkin tekevät ihan tavallisia juttuja. Syövät aamiaista, valmistautuvat kilpailuihin, liikkuvat kisapaikoille ja kilpailevat. Iltaisin vietämme aikaa yhdessä ja meillä on kyllä hauskaa, paljastaa Eggert.

Unelmani olisi tehdä joskus päätoimisesti töitä talviurheilun parissa.

Romina Eggert

Romina tunnustaa olevansa onnekas, sillä hänen mukaansa kaikki hänen "omien" joukkueidensa urheilijat ovat todella mukavia ihmisiä.

– Unelmani olisi tehdä joskus päätoimisesti töitä talviurheilun parissa. Mutta se ei taida olla ihan helppoa toteuttaa, koska työpaikkoja ei ole paljon, eikä joukkueilla ole kovin paljon rahaa, pohtii Eggert, pakkaa kameransa ja lähtee kohti kisamonttua.