1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Berlusconi varasti taas show'n – katso, ketkä muut puskevat parrasvaloihin Italian vaaleissa

Ex-pääministeri Silvio Berlusconin liittouma näyttää olevan vahvoilla, mutta puolueiden rakkaudessa on ryppyjäkin. Viiden tähden liikkeen uusi nuori johtaja uskoo vakaasti menestykseen.

Italia
Silvio Berlusconi kannattajiensa ympäröimänä Napolissa 3. maaliskuuta 2018.
Silvio Berlusconi kannattajiensa ympäröimänä Napolissa 3. maaliskuuta 2018.Livio Anticoli / AFP

Italian sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa huomion on vienyt entisen pääministerin Silvio Berlusconin hivuttautuminen takaisin politiikan huippua kohti.

Mielipidekyselyjen perusteella 81-vuotiaan Berlusconin puolueen Forza Italian ympärille ryhmittäytynyt oikeisto voisikin voittaa vaalit.

Kyselyissä asetelma näyttää kuitenkin varsin tasaiselta, eivätkä hallitsevan Demokraattisen puolueen vetämä keskusta-vasemmistolainen liittouma tai populistinen Viiden tähden liike antane periksi ennen kuin viimeinenkin ääni on laskettu.

Forza Italia ja Pohjoisen liitto: Tiukka maahanmuuttolinja ja tasavero

Berlusconin liittoumakaan ei ole keskenään aivan sulassa sovussa. Berlusconi kertoi torstaina, että hän asettaisi pääministeriksi Euroopan parlamentin puhemiehen Antonio Tajanin.

Matteo Salvini
Matteo SalviniMiguel Medina / AFP

Myös liittouman toinen suuri puolue, Pohjoisen liitto on hamunnut pääministerin paikkaa. Puolueen johtaja Matteo Salvini, 43, on ilmaissut mielivänsä hallituksen johtoon, jos Pohjoisen liitto saa enemmän ääniä kuin Forza Italia.

– Maanantaista lähtien Liitto hallitsee tätä maata, Salvini sanoi perjantaina viimeisessä kampanjatilaisuudessaan Milanossa.

Puolue on häivyttänyt vaaleja varten nimestään viittauksen pohjoiseen.

Blokin puolueet ovat erimielisiä EU-kysymyksissä, mutta kutakuinkin yhtä mieltä taloudesta ja vaalien kuumimmaksi teemaksi nousseesta maahanmuutosta. Erityisesti Pohjoisen liitto on puhunut aiheesta kovin sanoin.

Liittoumaan kuuluvat myös pienemmät nationalistiset puolueet Italian veljet ja Me Italian puolesta.

Viiden tähden liike kasvamassa suurimmaksi puolueeksi

Koomikko Beppe Grillon perustamaa Viiden tähden liikettä johtaa tätä nykyä 31-vuotias Luigi di Maio. Hän julisti perjantaina viimeisessä kampanjatilaisuudessa, että puolue on vain askelen päässä voitosta.

Luigi Di Maio
Luigi Di MaioAlessandro di Meo / EPA

– Nyt oppositiokausi päättyy ja Viiden tähden liike alkaa hallita, ilmoitti di Maio Rooman Piazza del Popolo -aukiolla perjantaina.

Viiden tähden liike näyttäisikin kyselyjen perusteella nousevan parlamentin suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi. Di Maion aikana puolueen Eurooppa-linja on lieventynyt, eikä se enää esimerkiksi vaadi kansanäänestystä euroalueesta irtautumiseksi.

Yhdeksi päätavoitteekseen puolue on nimennyt perustulon, joka näyttää lisänneen sen kannatusta erityisesti nuorempien äänestäjien keskuudessa.

Hallitseva keskusta-vasemmisto: Veronkevennyksiä ja lisää Eurooppaa

Poliittisen keskustan vasemmalla puolella pääministeriksi haluaa palata Demokraattisen puolueen PD:n Matteo Renzi.

Matteo Renzi
Matteo RenziMaurizio Degl'Innocenti / EPA

Mikäli keskusta-vasemmisto kykenisi nousemaan kyselyjen kolmospaikalta vetämään hallitusta, 43-vuotiaalla Renzillä olisi PD:n puheenjohtajana etuoikeus paikkaan.

Renzi joutui kuitenkin eroamaan toissa vuonna pääministerin paikalta, kun hänen ajamansa uudistukset kaatuivat kansanäänestyksessä. Seuraajaksi valittu istuva pääministeri Paolo Gentiloni, 63, on puolestaan saanut kiitosta taloustaidoistaan – myös Silvio Berlusconilta.

Hallituksen kokoamisesta tullee työlästä, sillä mikään ryhmä ei näyttäisi saavan enemmistöä parlamenttiin eikä ilmiselviä koalitioita ole nähtävissä. Vaalituloksen arvaamattomuutta lisää vielä ensimmäistä kertaa käytössä oleva uusi vaalitapa.

Lue lisää:

Italiassa #metoo-kampanja kääntyi uhrien syyttelyksi – Feministien kauhu Silvio Berlusconi tekee tänään paluuta politiikan huipulle

81-vuotias Berlusconi porskuttaa yhä – Nuorten mielestä hänen aikansa on ohi, mutta ymmärrystäkin riittää: "Pidän hänestä ihmisenä"

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi