Analyysi: Euroopassa huokaistiin helpotuksesta – Saksa saa uuden hallituksen ja EU:n uudistaminen voi alkaa

Saksan Angela Merkelillä on edessään neljäs valtakausi. Hän on entistä sidotumpi kotimaan politiikkaan, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Angela Merkel
Angela Merkelin takana seisoo SPD:n Andrea Nahles.
Liittokansleri Angela Merkelin takana seisoo SPD:n Andrea Nahles.Alexander Becher / EPA

*BERLIINI *Moni huokaisi Euroopassa helpotuksesta, kun Saksan demareiden jäsenäänestyksen tulos sunnuntaiaamuna selvisi.

Saksa saa lähes puolen vuoden odottelun jälkeen uuden hallituksen, kun Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen SPD:n jäsenet antoivat niin kutsulle suurelle koalitiolle siunauksensa. Hallitukseen nousevat Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU, sen baijerilainen sisarpuolue CSU ja SPD.

Demarijäsenet olivat selvästi hallitusyhteistyön kannalla: 66 prosenttia äänestäneistä äänesti kyllä.

Myös Euroopan unionille Saksan uusi hallitus tarkoittaa pitkän odotuksen päättymistä. Kaivattu työ unionin uudistamiseksi Ranskan ja Saksan johdolla voi vihdoin alkaa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo visioinut suuria erityisesti euroalueen uudistamiseksi.

Saksan uusi hallitus on selvästi EU-myönteinen.

Hallitusohjelma antaa vain vähän konkretiaa Saksan visiosta euroalueen kehittämiseksi, mutta joidenkin arvioiden mukaan suuntana saattaa olla Saksan perinteisen kuripolitiikan sijaan euroalueen yhteisvastuun lisääminen.

Tällä on suora vaikutus myös Suomeen. Suomen hallitus seuraa nyt tarkalla korvalla lisäksi Saksan linjauksia EU-maksujen mahdollisista nostoista brexitin jälkeen.

Saksan hallituspuolueet ovat jo vihjanneet olevansa valmiita Saksan maksuosuuden kasvattamiseen, mikä tarkoittaisi todennäköisesti lisämaksuja myös muille jäsenmaille.

Saksan liittokanslerilla ja EU:n vaikutusvaltaisimmalla johtajalla Angela Merkelillä on edessään aiempaa vaikeampi hallituskausi.

Syyskuun vaalit olivat karvas pettymys nyt hallitukseen nouseville puolueille, jotka olivat johtaneet Saksaa jo edelliset neljä vuotta yhteishallituksessa. Yhteensä puolueiden kannatus putosi 14 prosenttiyksikköä.

Torstaina julkaistun ARD:n kyselyn (siirryt toiseen palveluun)mukaan enää alle puolet saksalaisista pitää nyt valtaan nousevaa suurta yhteishallitusta hyvänä ideana.

Juuri tästä syystä erityisesti SPD:n nuorisojärjestö Jusos kampanjoi uutterasti, jotta jäsenet olisivat äänestäneet ei ja puolue olisi jäänyt oppositioon.

Jusosin johtaja Kevin Kühnert sanoi viikko sitten Ylelle, että syyskuun vaalien tulos oli selvä merkki siitä, etteivät saksalaiset enää halua suuren koalition jatkavan. 28-vuotias Kühnert on näkyvän vastakampanjansa vuoksi noussut Saksan politiikan uudeksi voimatekijäksi.

Kühnert pelkää, että SPD ei pysty keskittymään puolueen uudistamiseen, kun se jatkaa Merkelin johtamassa hallituksessa. Nuorten huoli on, että takavuosien suurpuolue taantuu yhteishallituksessa pienpuolueeksi.

Moni äänestäjä on jo löytänyt uuden kodin Vaihtoehto Saksalle -puolueesta (AfD), joka nousee hallitussovun myötä liittopäivien suurimmaksi oppositiopuolueeksi.

Pääoppositiopuolueena oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen AfD nousee näkyvään asemaan, mikä saattaa nostaa sen kannatusta entisestään.

Lisäksi demareilla on vielä järjesteltävää oman puoluejohdon riitaisuuden vuoksi. SPD:n vaalitappioon johdattanut Martin Schulz joutui lähtemään omien epäluottamuksen takia heti hallitusohjelman synnyttyä.

Merkelin CDU:ssa on puolestaan alkanut politikointi siitä, kuka nousee puolueen johtoon Merkelin jälkeen. Merkel nosti viime kuussa uudeksi puoluesihteeriksi Saarlandin osavaltion entisen pääministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin, jota on pidetty Merkelin suosikkina ja hengenheimolaisena.

Myös CDU:n on vakuutettava kannattajansa uudestaan syyskuisen vaalitappion jälkeen.

Merkelin CDU:n ja demareiden pitää nyt johtaa maata ja samalla uudistua itse, ettei viime vaalien tappio toistu vai kannatus laske vielä entisestään.

Aiempaa sekavampi kotimaan tilanne sitoo Merkelin aiempaa tiiviimmin Saksan politiikkaan. Se saattaa syödä aikaa Euroopalta ja unionin uudistamiselta.

Lue lisää:

Viiden kuukauden hallituspaine laukesi Saksassa: Demarit lähtivät taas Merkelin kelkkaan