Väyrynen erottamistaan koskevasta kiistasta: "Meneillään on laiton puolueen kaappausyritys" – puolueen johto kiistää väitteet perättöminä

Lauantaina hiljaa pysynyt Väyrynen avaa näkemyksiään sunnuntaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrysen mukaan kansalaispuolueessa on meneillään laiton kaappausyritys.Mikko Stig / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan hänen perustamassaan kansalaispuolueessa on meneillään laiton kaappausyritys.

– Eilen kansalaispuolueesta julkisuuteen tulleisiin outoihin uutisiin on luonnollinen selitys: on meneillään puolueen kaappausyritys, Väyrynen sanoo sunnuntaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

Väyrysen tulkinnan mukaan meneillään olevaa kaappausyritystä johtaa puolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus, jota avustaa puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina 6. helmikuuta 2018.
Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 6. helmikuuta 2018.Mikko Stig / Lehtikuva

Väyrysen mukaan puolueen luonnetta halutaan muuttaa sen nykyisten sääntöjen vastaisiksi, ja lisäksi pyritään estämään Väyrysen paluu puolueen johtoon tämän palatessa eduskuntaan.

– Ainutlaatuisesta suoraan demokratiaan perustuvasta parlamenttipuolueesta pyritään tekemään tavallinen puolue muiden joukkoon, Väyrynen sanoo kirjoituksessaan.

Kansalaispuolueen mukaan Väyrysen erottamisen taustalla ovat tilinkäyttöön liittyvät väärinkäytökset ja vaaliraharikkomukset. Kilpeläinen sanoo, että kyse on viisinumeroisesta summasta rahaa.

Väyrynen kiistää väitteet taloudellisista epäselvyyksistä, ja sanoo että Katteluksella ja Kilpeläisellä on itsellään selvitettävää. Väyrynen sanoo joutuneensa hoitamaan yksin puolueen rahaliikennettä ja lainaamaan omia varojaan puolueen laskujen maksamiseen.

Väyrysen mukaan hänen vastustajansa pyrkivät viemään huomion pois "omaan toimintaansa liittyneistä räikeistä laittomuuksista". Väyrynen esimerkiksi kirjoittaa, että puolueen johto on kutsunut kokouksia aikoihin ja paikkoihin, jotka on tiedetty mahdottomiksi eräille hallituksen jäsenille.

Ylen tavoittama kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus puolestaan kiistää Väyrysen kirjoituksessa esittämät väitteet.

– Siinä on aika lailla perusteetonta ja perätöntä. Minä toivon, että jokainen normaalilla arkijärjellä varustettu ihminen ymmärtää, kun lukee sen vuodatuksen. En käsitä, miten Paavo Väyrynen alentuu tuollaiseen.

Kattelus sanoo itse välttävänsä politiikassa henkilökohtaisuuksia.

– Jos joku toinen niihin menee, niin sitten huomaa, että hänellä ei enää niitä asiargumentteja ole.

Puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen vakuuttaa Ylelle, että kansalaispuolue on toiminut lakien ja sääntöjen mukaisesti.

Juttua muokattu kello 13.33: Lisätty Katteluksen kommentit.

Juttua muokattu kello 14.25: Lisätty Kilpeläisen kommentti.