Tulitauko Syyrian tapaan: Syyrian armeija etenee Ghoutassa, siviilien ahdinko pahenee

Päivittäinen viiden tunnin tulitauko ei ole helpottanut piiritetyn Ghoutan asukkaiden elämää, armeija on päin vastoin onnistunut kiristämään saartoa.

Ghouta
Ghouta, Syyria
Ghoutassa eletään kellareissa ja pommisuojissa, armeija on kiihdyttänyt hyökkäystään.Youssef Badawi/Epa

– Armeijan yksiköt ovat edenneet useilla rintamilla, ilmoitti Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA sotilaslähteisiin nojautuen.

Armeija on vallannut muun muassa Al-Nashabiyahin ja Otayan alueet Itä-Ghoutassa, ja "tuhonnut terroristiryhmiä", jotka olivat pitäneet kyseisiä alueita hallussaan.

Armeijan mukaan se vastaa kapinallisten tulitukseen ja operaatiot on toteutettu tiistaina alkaneen, päivittäin klo 9-14 voimassa olevan tulitauon ulkopuolella.

Armeija väittää myös, että se sallii alueella olevien siviilien poistua hallituksen alueelle, mutta "kapinalliset käyttävät siviilejä ihmiskilpinä".

Kansalaisjärjestö Syrian observatory for human rights arvioi, että armeija on viime päivinä onnistunut valtaamaan kapinallisilta jopa neljänneksen Ghoutasta.

Järjestön mukaan pari tuhatta siviiliä on paennut Ghoutan sisällä uusille alueille armeijan hyökkäyksen alta. Ghoutassa arvioidaan olevan kaikkiaan liki neljäsataa tuhatta asukasta, heistä kolmasosa on lapsia.

Näkymä tuhotusta kaupunkialueesta 4. maaliskuuta.
Syyrian armeijan valtaama Al-Nashabiyah on raunioina.AFP

Presidentti Bashar al-Assad käynnisti hyökkäyksen Damaskoksen itäpuolella sijaitsevalle Ghoutan alueelle helmikuun lopussa. Pari viikkoa kestäneet kiivaat ilmaiskut, tykistötuli ja raketti-iskut ovat tappaneet arvioiden mukaan yli 640 siviiliä.

Elämää kellareissa, kuolemaa kellareissa

Syyrian hallituksen joukot ovat piirittäneet kapinallisten hallussa olevaa Ghoutaa vuodesta 2013.

Alue toimi ennen sisällissotaa pääkaupungin Damaskoksen ruoantuotantoalueena, mutta nyt vihreä alue on raunioina. Kapinalliset ovat kaivaneet valtavasti pommisuojia ja maanalaisia tunneleita, maan pinnalla on rakennukset tuhottu.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat Ghoutan asukkaan kertovat elämästä hyökkäyksen alla.

Ihmiset yrittävät suojautua jatkuvilta ilmaiskuilta kellareihin ja pommisuojiin. Maan alla voi joutua viettämään tuntikausia, jopa päiviä yhteen menoon, sillä tulituksessa on vain vähän taukoja.

Yhdessä suojassa on yleensä kymmeniä, joskus jopa satoja ihmisiä.

30-vuotias opettaja ja parivuotiaan taaperon äiti muistaa, miltä tuntui ensimmäistä kertaa kuulla ilmaiskun osuvan pommisuojan päälle.

– Jähmetyin. Olin shokissa, enkä tiennyt, mitä tehdä. Paeta? Minne? Istunko tässä? Minne menen? Se oli sietämätöntä.

Ghoutassa haavoittunut lapsi
Sairaanhoitaja pesi haavoittuneen lapsen kasvoja steriilillä vedellä lauantaina Douman sairaalassa, Ghoutassa.Mohammed Badra/Epa

– Ei meillä ole oikeasti valinnanvaraa. Valitaan lähinnä oleva, turvalliseksi tulkittava paikka. Mutta missään ei ole turvassa. Tynnyripommit tulevat välillä sisälle, joko ovelle tai sisälle – ja monia kuolee tai loukkaantuu.

Ruokaa on vaikea saada, sähköt ovat poikki

Opettaja asuu Ghoutan suurimmassa kaupungissa Doumassa, jossa asui ennen sotia noin 120 000 ihmistä.

Ruoan hinta on kihonnut piiritetyllä alueella todella kalliiksi, opettajakin syöttää pojalleen oliiveja ja leivänkannikoita. Välillä hän saa käsiinsä pikanuudeleita. Mutta ne pitää syödä piilossa, koska pommisuojassa on niitäkin, jotka eivät ole pitkään aikaan saaneet käsiinsä ruokaa.

Opettaja, kuten useat muutkin AP:n haastattelemat henkilöt, ei uskalla kertoa nimeään siinä pelossa, että hän joutuu myöhemmin kostotoimien kohteeksi. Hän pelkää itsensä ja perheensä puolesta – eikä pelkästään armeijaa, vaan myös kapinallisia.

– Valitettavasti siviileillä ei ole täällä puheoikeutta. Emme voi sanoa mielipidettämme tai puhua siviilien puolesta. Emme voi kohdata kapinallisia ja kysyä, miten annoitte meidän joutua tähän tilanteeseen?

Hän on hyvin turhautunut siihen, että maailma ei reagoi voimakkaammin siviilien joukkomurhaan ja siihen, että jälleen satoja tuhansia ihmisiä joutuu pakenemaan taisteluita.

Saqbassa sijaitsevaa naisten toimistoa johtava Neemat Mohsen kertoo, että joissakin pommisuojissa majailee 350 ihmistä, jopa enemmän. Ilman juoksevaa vettä tai sähköä.

– Meidän kotikadullamme puolen kilometrin pätkällä on jäljellä kolme kellaria. Kaikkien kadun perheiden pitää sulloutua niihin, kertoo Mohsen.

– Tuntuu, että vankilamme kutistuu. Ensin elimme valtavassa Ghouta-nimisessä vankilassa, nyt olemme ansassa suojissa, jotka muistuttavat hautoja, sanoo Mohsen.

Humanitaarinen katastrofi on "valhe"

Kyynisimmät kommentit tilanteesta kuultiin sunnuntaina illalla. Silloin Syyrian presidentti Bashar al-Assad sanoi, että lännen puheet humanitaarisesta tilanteesta ovat "naurettavia valheita".

Assadin mukaan Syyrian hallinto jatkaa taisteluaan terrorismia vastaan, ja Ghoutan operaatio on osa sitä. Assadin mielestä tulitauko ja armeijan etenminen eivät ole ristiriidassa keskenään.

*Lisää aiheesta: *Viiden tunnin tulitauko ei helpottanut hätää Itä-Ghoutassa – "Sulaa hulluutta"

"Itä-Ghouta on Syyrian kärsimyksen keskus" – Yli neljä vuotta piiritystä, nälkää ja pommituksia

Lähteet: AFP, AP, Reuters