1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit Italiassa

Italian vaalihuoneet sulkeutuivat–ensimmäisten arvioiden mukaan Viiden tähden liike suosituin

Italian parlamenttivaaleissa äänestys on päättynyt puoliltaöin Suomen aikaa. Ovensuukyselyjen mukaan Viiden tähden liike olisi ylivoimaisesti suosituin ryhmä noin 30 prosentin ääniosuudella.

Vaalit Italiassa
Roomalaiset jonottivat äänestyspaikoille Italian sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa.
Roomalaiset jonottivat äänestyspaikoille Italian sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa.Angelo Carconi/EPA

Ovensuukyselyissä Viiden tähden liike on odotetusti nousemassa vaalien suosituimmaksi ryhmittymäksi.

Ennusteiden mukaan sen osuus on 30 prosenttia äänistä, mutta maan televisioyhtiö RAI:n mukaan kannatus ei riitä hallituksen muodostamiseen yksin.

Tällä hetkellä maata hallitseva keskusta-vasemmistolainen blokki on menettänyt suosiotaan ja Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin luotsaama keskusta-oikeistolainen Forza Italia on kirimässä toiselle sijalle.

Voittajaa ei kannata vielä julistaa: Italian vaalitavasta johtuen ensimmäiset ennusteet saattavat arvioida yläkanttiin Viiden tähden liikkeen kannatuksen suhteessa muihin poliittisiin ryhmiin.

Äänien arvioidaan olevan laskettu koko maassa kello 7–8 aikoihin aamulla Suomen aikaa ja jo neljän aikaan aamuyöstä vaalien voittajan pitäisi olla selvä.

Italiassa ei ole saanut tehdä mielipidekyselyjä kahteen viikkoon, mutta tuolloin julkaistun gallupin mukaan Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin johtama kolmen puolueen oikeistoblokki olisi voittamassa parlamenttivaalit.

5.3. klo 7.13: Korjattu alaotsikkoa, jossa puhuttiin 30 prosentin marginaalista. Oikea käsite on ääniosuus.

*Lue lisää: *

Italiassa #metoo-kampanja kääntyi uhrien syyttelyksi – Feministien kauhu Silvio Berlusconi tekee tänään paluuta politiikan huipulle

Naisaktivisti järjesti nakuprotestin Silvio Berlusconin äänestyspaikalla – Berlusconi sanoi, ettei ehtinyt nähdä mitään

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi