1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Asiantuntija oikeiston voittokulusta Italiassa: Kertoo demokraattisen hallinnon ongelmista

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Italiassa voi olla edessä pitkät hallitusneuvottelut ja lyhyt hallituskausi.

Silvio Berlusconi äänesti Milanossa sunnuntaina. Kuva: Miguel Medina / AFP

Italialaiset äänestivät eilen parlamenttivaaleissa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että demarit häviävät ja keskustaoikeistolainen liittouma on saamassa eniten ääniä.

Liittoumassa ovat mukana Silvio Berlusconin Forza Italia ja äärioikeistolaisten johtamat Pohjoisen liitto ja Italian veljet. Koalitio haluaa muun muassa pysäyttää turvapaikanhakijoiden tulon Italiaan. Pohjoisen liitto on esittänyt myös kansanäänestystä Euroopan unionista.

Yksikään ryhmittymä ei ole saamassa enemmistöä Italiassa. Sama ongelma esiintyy eri puolilla Eurooppaa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että puoluekentän pirstaloitumista ja kotoperäisen nativismin nousua on nähty laajemminkin Euroopassa.

Nativistiset liikkeet vastustavat vieraiden kulttuurien vaikutusta.

Aaltolan mukaan teemat kuten maahanmuuttokielteisyys ja Euroopan unionin vastaisuus ovat asioita, jotka kaikuvat tällä hetkellä Euroopassa ja aiheuttavat ristiaallokkoa EU:n kehittämisessä.

– Voisin kuvitella, että kovin vahvalta pohjalta ei ponnista unionin tiivistämisyritykset, jos eri puolilla Eurooppaa, myös isoissa jäsenmaissa, on ongelmia hallituksen muodostamisessa ja mielipiteet menevät sinne tänne, Aaltola sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Hänen mukaansa tilanne kertoo demokraattisen hallinnon ongelmista.

– Isojen reformien edessä ollaan ja toisaalta kansa äänestää puolueita, jotka vastustavat niitä. Eli joudutaan pitkiin hallitusneuvotteluihin ja lyhyisiin hallituskausiin. Italiassa tämä on aika tuttua.

Toiseksi eniten paikkoja ennakoidaan populistiselle Viiden tähden liikkeelle, joka kannattaa muun muassa perustuloa. Italian parlamenttivaalien lopullisten tulosten on määrä selvitä aamupäivällä.

Lue myös:

Berlusconin johtama liittouma voittamassa Italian parlamenttivaalit – oikeisto haluaa kiristää maahanmuuttopolitiikkaa