Maailman saastuneimmassa joessa virtaa veden sijasta roskaa – nyt se aiotaan puhdistaa: Katso video

Citarum-joki virtaa Jaavan saaren länsiosista Jaavanmereen pääkaupungin lähistöllä.

Roskaa Citarum-joessa Indonesiassa
Indonesiassa oleva joki aiotaan puhdistaa seitsemässä vuodessa.

Indonesian hallitus ja ympäristöjärjestöt ovat nimenneet Citarum-joen maailman saastuneimmaksi joeksi. 300 kilometrin matkalla joesta nostetaan juomavettä ja vettä riisipelloille. Joen varrella sijaitsee kolme vesivoimalaa.

Joen valuma-alueella asuu 28 miljoonaa ihmistä. Siihen päätyvät jokivarren tehtaiden jätevedet, joissa on muun muassa raskasmetalleja. Citarumin vesiin valuu myös kotitalouksien jätettä.

Kaivoista nousee terveydelle vaarallista "punaista vettä"

Suiston asukkaat ovat valittaneet huonolaatuisesta vedestä vuosia. Vesi on juomakelvotonta, ja ajoittain myös väriltään epäilyttävää.

Veden punainen sävy tulee joen varrella sijaitsevien tekstiilitehtaiden väriaineista. Tekstiilien väriaineet aiheuttavat lapsille esimerkiksi allergioita. Myös riisi värjäytyy paikoin punertavaksi.

Veden laatua tutkinut Blacksmith-instituutti (siirryt toiseen palveluun) löysi vuonna 2013 yli 1000-kertaisia lyijypitoisuuksia suosituksiin verrattuna. Majalaya on Indonesian teollisuusaluetta, siellä sijaitsee 3 000 tehdasta.

Törky tukkii uomaa matalikoilla ja kapeikoissa

Joen puhdistaminen on kallis ja pitkällinen urakka. Esimerkiksi tekstiilitehdas PT Putera Mulya Terang Indah valmistaa vaatteita koko maan tarpeisiin. Yritys sanoo käyttäneensä noin 10 000 dollaria kuussa värjäysprosessien kemikaalien puhdistamiseen.

Nyt urakkaa yritetään käynnistää poliisin, armeijan, virastojen ja järjestöjen yhteistyönä.