Tampereen modernein koulu sai oppilaansa: "Siinä pienempi oppilas voi katsoa ihaillen isompaa ja isompi voi näyttää osaamistaan"

Tampereen Tesoman uusi koulu on otettu käyttöön hiihtoloman jälkeen. Kouluun muutti liki 900 eri-ikäistä oppilasta. Syksyllä koulun kylkeen tulee vielä päiväkoti.

Tesoma
Tesoman uuden koulun sisäänkäynti
Katso Pirkanmaan uutisten juttu Tesoman uudesta koulusta, joka otettiin käyttöön maanantaina.

Hiihtoloman jälkeinen maanantai oli monelle Tampereen Tesomajärven koulun oppilaalle jännittävä päivä, kun he pääsivät ensi kertaa uuteen opinahjoonsa, Tesoman kouluun.

Tampereen kaupungin moderneimpaan koulurakennukseen muutti opiskelemaan 880 esiopetuksen ja 1. - 9. luokkien oppilasta. Koulu on kuitenkin suunniteltu niin, että eri-ikäisillä on omat alueet niin sisällä kuin pihallakin.

Uuden koulun tilat on suunniteltu avariksi ja niitä voidaan muunnella joustavasti muun muassa akustisilla siirtoseinillä.

.

Uuden Tesoman koulun tyytyväinen luokka
Jussi Mansikka / Yle

Uudessa koulussa ollaan kengittä

Alakoulun 1.-5.-luokkalaiset aloittivat koulupäivänsä viimeistä kertaa tutuksi tulleessa koulussa. Pitkään aamulla ei luokissa ehditty olla ennen heippojen heittämistä entiselle opinahjolle.

Tesoman koulun ensimmäisen luokan oppilaita
Jussi Mansikka / Yle

Alakoululaisten marssi uudelle koululle ei ollut välimatkallisesti järin pitkä, mutta jännitystä lisäsivät Tesoman koulun viereen valmistuneen yksikön koko ja modernit tilat.

Nelosluokkalainen Noora Tesoman koululla
Nelosluokkalainen Noora odottaa jo innolla koulutyön käynnistymistä uusissa tiloissaKai Pohjanen / Yle

Neljäsluokkalainen Noora uumoili vanhaa koulua tulevan hieman ikävä, mutta samaan aikaa hän odotti innostuneena uuteen siirtymistä.

Uuteen kouluun saapuminen väläytti iloisen hymyn nelosluokkalaisen kasvoille eikä hymy hyytynyt edes siihen, että jo ulko-ovella kengät oli jätettävä omiin lokeroihinsa. Vastaavaa koko koulun kattavaa sisätilan kengättömyyttä ei muissa Tampereen kouluissa vielä ole.

Kenkiä koulun lokerikossa

Koulun keskellä Tesoman Piazza

Tesoman yhtenäiskoulun rehtori Panu Pitkänen on silmin nähden tyytyväinen uusiin tiloihin. Muiden opettajien talvilomaillessa edellisviikon, hän oli yhdessä apulaisrehtori Mari Palviaisen kanssa ottamassa vastaan koululle tulevia kalusteita.

Erityiskiitoksen rehtori Pitkänen antaa arkkitehdille, joka on ottanut huomioon henkilökunnan toiveet värimaailmasta ja ruokasalin monikäyttöisyydestä. Tilaa voidaan käyttää ruokailun ohella myös esiintymistilana ja siinä on väreiltään mukava 100 hengen katsomo.

– Me olemme ehtineet nimetä sen jo Tesoman Piazzaksi, Pitkänen sanoo.

Tesoman yhtenäiskoulun rehtori Panu Pitkänen on tyytäväinen uusiin tiloihin.
Tesoman yhtenäiskoulun rehtori Panu Pitkänen ruokasaliin avautuvan katsomon yläkerrassaKai Pohjanen / Yle

Eri-ikäiset yhdessä

Kaikkien luokka-asteiden ja myöhemmin vielä päiväkodin tuleminen samojen seinien sisään ei ole välttämättä helppo yhtälö. Rehtori uskoo kuitenkin yhdessä olemisen ja -tekemisen lähtevän mainiosti käyntiin jo kevään aikana. Viimeistään syksyllä kaikki ovat jo oppineet talon tavoille, kun myös päiväkotilapset saapuvat uuden opinahjon tiloihin.

Apulaisrehtori Mari Palviainen
Apulaisrehtori Mari Palviainen uskoo eri-ikäisten ihmisten yhteistyöhön uudessa koulussaJussi Mansikka / Yle

Tähän uskoo myös koulun apulaisrehtori Mari Palviainen, joka johdatti aamulla entiset Tesomajärven oppilaat uuteen kouluunsa.

Luokka-asteille löytyy uudesta koulurakennuksesta oma kotialue ja Palviainen näkee eri-ikäisten yhdessä toimimisen pikemminkin mahdollisuutena kuin uhkana. Esimerkiksi hän ottaa lukutunnit, joilla vanhemmat oppilaat voivat luetuttaa pienempiä oppilaita.

– Siinä pienempi oppilas voi katsoa ihaillen isompaa ja isompi voi näyttää osaamistaan.

Liikuntaa ja välituntileikkejä

Henkilökunta oli päässyt katsastamaan uutta koulurakennuksen jo aiemmin, mutta oppilaille tiloihin astuminen maanantaina oli ensimmäinen kerta. Tesomajärven koulun nelosluokkalainen Aurora oli tosin nähnyt ennakolta kuvia uudesta koulustaan lehdessä.

– Ne lehdestä näkemäni kuvat olivat kyllä tosi hienoja.

Neljäsluokkalainen Aurora hymyilee uuden koulun katsomossa
Auroran mielestä koulu näytti sisältä yhtä hyvältä kuin aiemmin nähdyissä kuvissaKai Pohjanen / Yle

Auroran luokkakaverin, Monan mielestä koulussa parasta ovat välitunnit.

– Mää uskon, että siellä uudessa koulussa on nykyistä paremmat tilat välituntileikeille.

Nelosluokkalainen  Mona odottaa Tesoman koululta hyviä tiloja välitunneille
Mona tykkää koulussa välitunneistaKai Pohjanen / Yle

Nelosluokkalainen Niko odottaa uusiin tiloihin siirtymistä innolla.

– Itse uskon ainakin liikuntatilojen olevan suurempia kuin vanhassa koulussa.

Nelosluokkalainen Niko Tesoman koulun katsomossa
Nelosluokkalainen Niko odottaa uudelta koululta hyviä liikuntatilojaKai Pohjanen / Yle

Tähän ajatukseen yhtyy myös Nikon luokkakaveri Miko.

– Kaikki luokkakaverit pysyvät uudessa koulussa kuitenkin samoina.

Nelosluokkalainen Miko uudella Tesoman koululla
Mikoa uuteen kouluun siirtyminen ei juuri jännitäKai Pohjanen / Yle

Koulutalo on nyt valmis, mutta myllerrys tontilla jatkuu. Yksi vanha koulurakennus puretaan, toinen osa peruskorjataan ja ensi syksynä avautuu vielä 140-paikkainen päiväkoti.