Hyppää sisältöön

Lego ilmoitti kokeilevansa biopohjaista muovia palikoissaan – Suomalaisyritys: Aloitimme saman jo yli vuosi sitten

Ahvenanmaalla toimiva Ab Plasto toi ensimmäisenä markkinoille sokeriruo'osta valmistettuja leluja.

Kuva: Barry Mason / AOP

Helmikuussa 1997 Tokio Express -rahtilaiva oli matkalla Rotterdamista New Yorkiin, kun sen yllätti valtava aalto Cornwallin rannikon edustalla Lounais-Englannissa.

Kapteenin mukaan Tokio Express kallistui ensin 60 prosenttia yhteen suuntaan ja heti perään 40 prosenttia toiseen suuntaan. Tässä kyydissä aluksella olleista konteista 62 lensi yli laidan ja upposi mereen noin 30 kilometrin päässä Land´s Endistä.

Yhdessä konteista oli 4,8 miljoonaa lego-palikkaa, jotka olivat matkalla New Yorkiin. Amerikan markkinoiden sijaan legot päätyivät merenpohjaan, josta niitä alkoi nousta pintaan ja ajautua Cornwallin rannikolle.

Cornwalllive-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan legojen virta rannikolle ei ollut tyrehtynyt ainakaan vielä vuosi sitten, kun tapauksesta tuli kuluneeksi 20 vuotta.

Suuri osa haaksirikon kärsineistä legoista oli meriaiheisia: mustekaloja, sukeltajia, merirosvoja ja sen sellaisia.

Legojen hajoaminen kestää vuosisatoja, joten ne ehtivät vielä pitkään saastuttaa meriä ja myrkyttää kaloja, lintuja ja merinisäkkäitä.

Muovilelujen valmistajat huolestuivat

Merten muovisaasteen lisääntyminen ja kasvanut huoli meriluonnosta on saanut myös muovisten leikkikalujen valmistajat miettimään asioita uusiksi.

Lelujen biomuovi ei hajoa sen helpommin kuin tavallinenkaan, mutta niiden valmistamisesta voidaan tehdä luontoa vähemmän kuormittavaa.

Aivan äskettäin Lego-yhtiö ilmoitti tuovansa vielä tänä vuonna markkinoille ensimmäiset lelunsa, joissa hyödynnetään sokeriruo'osta valmistettua muovia. Uudet biopohjaiset legot ovat teemoiltaan lähellä luontoa, joukossa on muun muassa pensaita, puita ja lehtiä.

Biopohjaisten legojen osuus kaikista legoista on aluksi vain prosentin tai kahden luokkaa – loput valmistetaan edelleen öljypohjaisista raaka-aineista.

Tanskalaisyhtiö ilmoittaa kuitenkin tavoitteekseen, että vuonna 2030 biopohjaista muovia käytetään jo yhtiön keskeisissä tuotteissa ja pakkauksissa.

Plaston biopohjaisia leluja. Kuva: Plasto

Suomalainen Plasto ehti edelle

Sokeriruo'osta valmistetut biopohjaiset lelut eivät ole tuntemattomia meillä Suomessakaan.

Itse asiassa ahvenanmaalainen Ab Plasto kertoo olleensa maailmanlaajuisestikin ensimmäinen lelunvalmistaja, joka toi biopohjaisia tuotteita kauppoihin. Tämä tapahtui runsas vuosi sitten, kun muut, Lego muiden mukana, ovat vasta nyt liikkeellä.

Plaston I´m Green -sarjaan kuuluu ajoneuvoja, hiekkasettejä ja ruoka-astiastoja, kertoo yhtiön markkinointi- ja myyntijohtaja Anne Larpes.

Sokeriruo'on lisäksi Plasto testasi monia muitakin vaihtoehtoja, mutta Larpesin mukaan sokeriruoko nousi ominaisuuksiltaan ja ympäristöystävällisyydeltään muiden edelle.

Tällä hetkellä Plaston tuotteista vain muutama prosentti on sokeriruokopohjaisia, mutta tavoitteena on lisätä niiden osuutta, Larpes sanoo. Tarkkaa prosenttitavoitetta yhtiö ei ole asettanut.

Lue lisää: