Särkylääkkeet kaupan hyllylle? Apteekkariliitto ja kaupat eri mieltä ikuisuuskiistassa

Suomea lukuun ottamatta kaikki Pohjoismaat ovat 2000-luvulla uudistaneet apteekkeja koskevaa sääntelyä, sanotaan tänään julkistetussa raportissa lääkejakelun uudistamisesta.

lääkkeet
Apteekki.
Hallitus selvittää tiettyjen itsehoitolääkkeiden myymistä kaupoissa.Ismo Pekkarinen / AOP

Apteekkitoiminta on ollut Suomessa viime vuosina kuuma peruna, sillä se on tiukkaan säänneltyä ja kilpailu vähäistä.

Tämä on kismittänyt esimerkiksi kaupan alaa, joka on halunnut vapauttaa apteekkien sääntelyä.

Hallitus sopi viime keväänä varovaisista uudistuksista apteekkialalle. Luvanvaraisuus päätettiin säilyttää, mutta apteekkien toimipistelupia lisätä ja apteekkilupakäytäntöjä joustavoittaa.

Samalla hallitus lupasi selvittää tiettyjen itsehoitolääkkeiden myyntiä kaupoissa. Uudistus ei kuitenkaan koskisi särkylääkkeitä, vaan esimerkiksi lääkerasvojen kaltaisia tuotteita.

Etujärjestö Päivittäistavarakauppa on ajanut voimakkaasti apteekkitoiminnan vapauttamista. Se toivoo, että hallitus etenee esimerkiksi itsehoitolääkkeitä koskevassa uudistuksessa. Eivätkä pelkät lääkerasvat sille riitä.

Etujärjestön mielestä kuluttajille turvallisten itsehoitolääkkeiden myynti kaupoissa parantaisi lääkkeiden saatavuutta etenkin haja-asutusalueilla ja hintasääntelyn purkaminen laskisi hintoja.

– Lääketurvallisuus otettaisiin tietysti huomioon, sanoo Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto.

Suomessa lääkkeitä saavat myydä tällä hetkellä vain apteekit. Poikkeuksena ovat nikotiinikorvauslääkkeet, joita voi myydä kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeilla.

Apteekkariliitossa tyrmätään

Apteekkariliitossa ajatusta itsehoitolääkkeistä kaupoissa vastustetaan.

– Esimerkiksi kipu- ja kuumelääkkeenä käytettävät parasetamolitabletit vedettiin Ruotsissa ruokakaupoista takaisin apteekkimyyntiin, sanoo liiton viestintäjohtaja, proviisori Erkki Kostiainen.

Apteekin flunssa -hylly.
Apteekkariliitto ei halua itsehoitolääkkeitä kauppoihin.Eveliina Matikainen / Yle

Kostiainen huomauttaa, että vaikka jokin lääke on saatavilla ilman lääkärin määräystä, ei se tee lääkettä riskittömäksi.

Kostiainen korostaa farmaseuttisen neuvonnan merkitystä, mikä on asetettu joidenkin itsehoitolääkkeidenkin myynnin ehdoksi.

– Apteekkien kokemusten mukaan aika usein on käynyt niin, että ilman neuvontaa ihminen olisi hankkinut itselleen täysin väärää lääkettä, hän kertoo.

Mikäli jokin itsehoitolääke halutaan myyntiin myös apteekkien ulkopuolella, pitäisi harkita, voitaisiinko kyseisen valmisteen lääkestatus poistaa kokonaan, Kostiainen pohtii.

Muut Pohjoismaat ovat uudistaneet

Apteekkitoiminnan uudistamista on pohdittu viime vuosina monissa erilaisissa selvityksissä ja ehdotuksissa. Tänään oli yhden selvityksen vuoro, kun Kelan entisen pääjohtajan Liisa Hyssälän johtama asiantuntijaryhmä julkisti väliraportin lääkejakelun uudistamisesta.

Selvityksen on teettänyt Päivittäistavarakauppa.

Lääkkeitä.
Apteekkialan säätelystä on keskusteltu vuosikausia.AOP

Raportissa ei tehdä vielä konkreettisia ehdotuksia, mutta huomautetaan, että Suomea lukuun ottamatta kaikki Pohjoismaat ovat 2000-luvulla uudistaneet apteekkeja koskevaa sääntelyä.

Suomessa merkittäviä muutoksia ei ole tehty koko lääkelain voimassaolon aikana, eli käytännössä kolmeenkymmeneen vuoteen.

Raportissa korostetaan lääkitysturvallisuutta, lääkkeiden saatavuutta ja kohtuullisia kustannuksia niin yhteiskunnalle kuin asiakkaalle.

Tärkeimmissä asioissa sääntelyä voitaisiin ryhmän mukaan jopa tiukentaa.

Ryhmä huomauttaa, ettei apteekkijärjestelmää pidä uudistaa apteekin omistajaa tai apteekkia vaan lääkkeen käyttäjää varten.

Selvitysryhmän loppuraportti valmistuu kesällä.

Apteekkiala on tiukasti säänneltyä

Tällä hetkellä sääntely on tiukkaa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myöntää apteekkilupia tarveharkinnan perusteella. Apteekkarilla voi olla kerrallaan vain yksi varsinainen apteekkilupa ja se myönnetään tiettyyn kuntaan tai kunnan osaan.

Apteekin voi omistaa vain proviisori. Lääkkeiden hinnat ovat apteekeissa samat, niin reseptilääkkeiden kuin itsehoitolääkkeiden.

Päivittäistavarakauppa on ajanut sitä, että apteekkien perustaminen vapautetaan ja kaikkien lääkkeiden hintakilpailu mahdollistetaan.

– Tässä kaikessa puhutaan sääntelyn uudistamisesta, ei poistamisesta, toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Apteekkariliitto taas on kiitellyt sitä, että hallitus on halunnut säilyttää apteekit alan ammattilaisten vastuulla ja kotimaisessa omistuksessa.

Lisää aiheesta:

A-studion apteekkikeskustelu: Särkylääkettä saa jo nettikaupasta, joten miksi ei ruokakaupasta?

Lääkejakelun uudistuksesta teetetään selvitys

Lääkekriisin suuri kysymys: Miksi kaikki munat ovat Suomessa samassa korissa?