Maakunnat pohtivat jo paikkaa valtuustosalille – "Toivottavasti pidättäydytään palatsiajatuksista"

Yle Uutiset kysyi maakunnilta, mihin ne perustavat keskushallintonsa ja missä uudet maakuntavaltuustot kokoustavat.

maakunnat
Kallion virastotalo
Uudenmaan maakunnan keskushallinto sijoittuu näillä näkymin Kallion virastotaloon Helsinkiin.Pekka Pantsu / Yle

Perustettavat maakuntavaltuustot aloittavat näillä näkymin työnsä ensi vuoden alusta. Valtuustojen istuntopaikat ovat vielä kuitenkin aika lailla hämärän peitossa pääosassa maakuntia, selviää Ylen kyselystä kaikkiin maakuntiin.

Auki ovat kyselyyn saatujen vastausten perusteella myös keskushallintojen sijoittumiset. Päätöksiä sijoituspaikoista aletaan tehdä ensi kesän ja syksyn aikana.

Valtuustosali
Lappeenrannan kaupunginvaltuuston salissa saattaa jatkossa kokoustaa myös Etelä-Karjalan maakuntavaltuusto.Yle

– Vielä ei varmaan ole tehty yhtään tilaratkaisua, koska nyt mietitään lakeja ja hallintoa. Pikkuhiljaa alkaa varautuminen, mihin hallinto ja päätöksentekijät asettuvat maakunnissa, sanoo maakuntaverkoston puheenjohtaja, muutosjohtaja Aija Tuimala.

Maakuntien kokouspaikat, taulukko
Yle Uutisgrafiikka

Mahdollisia valtuustojen kokouspaikkoja on kuitenkin jo mietitty, kuten oheisesta taulukosta voi vilkaista. Valtuustokokoukseen tarvitaan tilaa 100–200 hengelle. Kokouksia tullaan pitämään noin kerran kuussa.

– Valtuustojen näkökulmasta onkin mielenkiintoista, että vuokrataanko joku kaupungin valtuustosali vai hotellitila vai kuntayhtymän tiloja. Kaikennäköisiä vaihtoehtoja kartoitetaan parhaillaan, Tuimala kertoo.

Uudellamaalla on alustavasti selvää vain keskushallinnon sijoittuminen.

– Kyllä se varmaan tähän Kallion virastotalolle Helsingin Kallioon tulee sijoittumaan, Uudenmaan muutosjohtaja Markus Sovala arvioi.

Keskushallinnoista tulee isoja, satojen työntekijöiden työpaikkoja kaikkiin maakuntiin. Uudellamaalla keskushallinnossa voi työskennellä tuhatkin henkeä.

Väkeä tarvitaan, sillä hallinnot pyörittävät jopa 500–700 miljoonan euron vuosibudjettia, osa ylikin. Uudellamaalla maakuntavaltuusto päättää jopa 6 miljardin euron talousarviosta vuosittain, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa parin miljardin euron käytöstä.

Valtuustotkin vuokratiloihin

Maakunnat vuokraavat kaikki toimitilansa valtakunnalliselta ja yhteisesti omistetulta Maakuntien Tilakeskus oy:ltä.

– Me toimimme maakunnan toimistotilojen osalta edelleenvuokraajana eli me vuokraamme niitä jostain ja vuokraamme edelleen maakunnalle, kuvaa mallia toimitusjohtaja Olavi Hiekka Maakuntien Tilakeskuksesta.

Sibelius-talo Lahdessa.
Lahden Sibelius-talo on vahvoilla Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston kokouspaikaksi.AOP

Maakunnilla on kuitenkin sananvaltaa omiin tilatarpeisiinsa.

– Meidän pitää tehdä heidän kanssaan vuokrasopimuksia tiloista ja nehän ovat aina kahden kauppa. Me emme tule määräämään, missä maakunnat toimintaansa harjoittavat, Hiekka korostaa.

Toiveena kuitenkin on jo kustannussyistä, että maakunnat pitäytyisivät tilaehdotuksissaan olemassaoleviin neliöihin uuden rakentamisen sijaan.

– Tulemme ehdottamaan, että tässä vaiheessa pidättäydyttäisiin tämmöisistä linna-ajatuksista tai palatsiajatuksista, Hiekka sanoo.

Tuimala ja Sovala vakuuttavat, ettei sellaisia mietitäkään.

– En usko palatseihin. Hyvin realistisella otteella ollaan minusta maakunnissa menossa, sanoo Tuimala.

Sovalakin vakuuttaa, ettei "marmoripalatseja" olla hakemassa, vaan käytännöllisiä ja toimivia tiloja.

– Nyt vaikuttaa siltä, että Kallion virastotalo on tarkoitukseen sopiva rakennus Uudenmaan maakunnalle, Sovala toteaa.

Maakunta- ja sotelait on määrä hyväksyä eduskunnassa kesällä. Olavi Hiekka pitää hyvin todennäköisenä, että maakuntien päättäjät kokoustavat väliaikaistiloissa pari ensimmäistä vuotta, ehkä pidempäänkin.

Oletko pihalla maakuntauudistuksesta? Lue lisää:

Ensimmäiset maakuntavaalit ponkaistava pystyyn muutamassa kuukaudessa – jos vaalilait saadaan ajoissa voimaan

Jan Vapaavuori arvostelee maakuntauudistusta kovin sanoin: "Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?"