1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centerin Kiemunki: "Poliittinen itsemurhahan siitä tuli"

Sunny Car Centerin hallituksessa ollut ex-poliitikko Iisakki Kiemunki kertoo, että kukaan ei halunnut yhtiön hallitukseen. Kiemunkia on kuultu oikeudessa maanantaina aamupäivällä.

Sunny Car Center
Iisakki Kiemunki
Sunny Car Center tuhosi Iisakki Kiemungin poliittisen uran.Tiina Kokko / Yle

Iisakki Kiemunki ja autokauppayhtiön toimitusjohtaja ja pääomistaja Markku Ritaluoma vastaavat parhaillaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa julkisselvittäjän vahingonkorvausvaateeseen. Kyse on mönkään menneen suurautokauppahanke Sunny Car Centerin jälkiselvittelyistä.

– Hallitukseen oli ehdolla käytännössä kaksi miestä. Kaupunginhallituksen tuolloinen puheenjohtaja Tapio Vekka ja minä, Kiemunki toisti oikeudessa jo paljon aiemmin esille tuomansa asian.

– Vekka olisi ollut jäävi käsittelemään kaupunginhallituksessa autokauppayhtiön asioita. Minulla valtuuston puheenjohtajana ei ollut tätä jääviyttä, niinpä vedin kuvainnollisesti lyhyemmän tikun, hymähti Kiemunki.

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaalla halusi tietää, mikä Kiemunkia veti hallitukseen; poliittisten pisteiden keruuko, kun oli tiedossa, että rahaa Kiemunki ei saanut.

– Jos joku kuvittelee, että sosiaalidemokraateille paikka tämänkaltaisessa hallituksessa on poliittinen etu, niin se on erikoinen ajatus. Sanoin jo hallitukseen mennessä, että taidan tehdä poliittisen itsemurhan ja sellainenhan siitä tuli.

Kiemunki ei saanut rahaa

Iisakki Kiemunki kertoi, että Sunny Car Centerin hallituksen kokouksista oli sovittu hänelle sama palkkio kuin kaupunginhallituksen kokouksista eli 150 euroa. Kun rahoja ei kuulunut, hän kertoo menneensä yhtiön sihteerin Katariina Muukan puheille.

– Muukka katsoi, että on täältä laitettu kokouspalkkioita. Kun katsoin kenelle ne oli osoitettu, niin papereissa luki joku Perttu Kiemura. Koskaan en niitä rahoja ole saanut, naurahtaa Kiemunki silmin nähden huvittuneena.

Kun katsoin kenelle ne oli osoitettu, niin papereissa luki joku Perttu Kiemura.

Iisakki Kiemunki

Itse vahingonkorvausasiassa Kiemunki toisti jo aiemmin kertomansa. Hän ei ollut tietoinen muista kuin Malikiin liittyvien rahojen siirrosta ulkomaille. Kiemunki toisti niin ikään, että kaikki tätä varten rahaa lainanneet tahot olivat siirroista tietoisia.

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala vaatii Kiemungilta ja Markku Ritaluomalta viiden-kuuden miljoonan euron korvauksia. Tuomaalan mukaan yhtiöstä vietiin ulkomaille konkurssipesän ja velkojien ulottumattomiin yli kuusi miljoonaa euroa.

Myös Ritaluoma on kiistänyt kaikki vaateet.

Oikeudenkäynti kestää ensi viikon tiistaihin asti.

Lue seuraavaksi