Ammattiliittojen työttömyyskassat historiaan? – Ministeri Mattila selvityttää mahdollisuudet kaikille samaan työttömyysturvaan

Kaikille yleinen työtttömyysturva muuttaisi ammattiyhdistysliikkeen asemaa.

Työttömyysturva
Pirkko Mattila
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää edellytykset työttömyysturvan muuttamiseksi.

Selvitystyössä etsitään vaihtoehtoisia malleja mahdollisuuksista siirtyä yleiseen ansioturvaan. Selvityshenkilö Mauri Kotamäen tehtävänä on arvioida muutoksen vaikutuksia muun muassa julkiselle taloudelle, mutta myös muutokset yksittäiselle työntekijälle.

Selvitystyö valmistuu suunnitelmien mukaan lokakuun lopulla.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) mukaan selvitystyö on osa laajempaa hallituksen perusturvan uudistamistyötä. Muun muassa OECD:n viime viikolla julkaisema Suomi-raportti ja käynnissä oleva perustulokokeilu ovat nostaneet esiin tarpeen arvioida työttömyysturvaa myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan kattavuuden näkökulmasta.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa voivat tällä hetkellä saada vain työttömyyskassojen jäsenet. Ajatuksena yleisessä ansiosidonnaisessa tuessa on, että turva kuuluisi kaikille yhtäläisin ehdoin ilman kuulumista liittojen työttömyyskassoihin.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvajärjestelmän uudistuksesta ei ole sovittu hallituksen sisällä, vaan asian selvittämistä vievät eteenpäin hallituksen siniset.

Lue lisää:

Uutinen Helsingin Sanomissa. (siirryt toiseen palveluun)

Sinisten Sampo Terho: Palkasta pitäisi jäädä käteen kaksi kolmasosaa – Kansalaispalkka on "laiskottelustipendi"