Kiina kasvattaa jälleen sotilasmenojaan – talouskasvutavoite tälle vuodelle 6,5 prosenttia

Kiinan sotilasmenot kasvavat tänä vuonna 175 miljardiin dollariin. Kiinan kansankongressin vuotuinen yleiskokous alkoi maanantaina pääministerin puheella.

Kiina
Kiinan armeijan 60-vuotis esitys vuonna 2009.
Guang Niu / EPA

Kiinan sotilasmenot kasvavat tänä vuonna jälleen yli kahdeksalla prosentilla. Kiinan kansankongressissa julkistetun budjetin mukaan sotavoimiin panostetaan vuonna 2018 noin 1,11 biljoonan yuanin eli noin 175 miljardin dollarin edestä.

Korotus on suurin kolmeen vuoteen. Viime vuonna sotilasmenoja kasvatettiin seitsemällä prosentilla edellisvuodesta.

Pääministeri Li Keqiang sanoi kansankongressin yleiskokouksen avajaisissa maanantaina, että Kiina "edistää kaikenlaista sotilaskoulutusta ja taisteluvalmiutta sekä suojelee päättäväisesti kansallista suvereniteettia, turvallisuutta ja kehitystä".

Kiinan talouskasvu kiihtyi viime vuonna ensi kertaa sitten vuoden 2010. Kasvu oli vuonna 2017 6,9 prosenttia. Tälle vuodelle Kiinan tavoitteena on sama kuin edellisvuonna, 6,5 prosenttia, kasvun kiihtymisestä huolimatta.

Yhdysvalloilla yhä yli nelinkertaiset sotilasmenot

Kiinalla oli viime vuonna maailman toiseksi suurimmat sotilasmenot, mutta nekin olivat vain neljäsosan Yhdysvaltojen sotilasmenoista. Kiina ei kerro tarkemmin, miten se käyttää rahat.

Myös Yhdysvallat on aikonut paisuttaa sotilasbudjettiaan entisestään. Tuoreimmassa esityksessä maan sotilasmenot kasvavat 716 miljardiin dollariin vuodessa.

Kiinan kansankongressin tämänvuotiselta yleiskokoukselta odotetaan eniten äänestystä presidentin valtakausien rajoitusten poistamisesta. Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea esitti toissa viikolla, ettei maan presidentin eikä varapresidentin toimikausia enää rajoitettaisi perustuslailla.

Kiinan presidentti Xi Jinping on keskittänyt valtaa itselleen, ja perustuslain muutos sallisi hänen periaatteessa pysyvän vallassa niin kauan kuin puolue tukee häntä. Pääministeri Li ei kommentoinut asiaa puheessaan maanantaina.

Lue täältä Aasian-kirjeenvaihtajamme tärpit Kiinan kansankongressin seuraamiseen.

Lähteet: Reuters, AP