Porilaisnuoret kaipaavat lisää opinnonohjausta ja ilmaista joukkoliikennettä

Kaupungin järjestämässä keskustelutilaisuudessa oltiin huolissaan muun muassa opojen jaksamisesta isojen oppilasmäärien kanssa. Porilta kaivattiin myös parempaa puuttumista harrastuspaikkojen ilkivaltaan.

Lapset ja nuoret
Oppilaita Porin kaupungintalolla.
Nuoret saivat kysyä Porin kaupungin johdolta kysymyksiä. Kysyjävuorossa Kasper Markkanen Porin suomalaisen yhteislyseon lukiosta. Kysymys koski pyörätietä Söörmarkusta Noormarkkuun.Youtube

Porilaiset nuoret saivat esittää kaupungin johdolle ja virkamiehille mieltään askarruttaneita kysymyksiä maanantaina.

Kaupungintalolla järjestettiin Nuorten porilaisten marssi -niminen tapahtuma, jossa nuoret tenttasivat päättäjiä. Paikalla oli ala- ja yläkoululaisia sekä lukiolaisia. Kaupungintalolla oli myös Porin nuorisovaltuuston jäseniä.

Nuoria kiinnosti muun muassa liikuntapaikkojen kunnossapito, joukkoliikenne, oppilasryhmien koot ja kouluruokailu. Kaupungin puolelta keskustelua vetivät kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen. Lisäksi eri aiheisiin oli vastaamassa lukuisia kaupungin asiantuntijoita.

"Meidän opo on ihan hädässä"

Keskustelun kenties kiinnostavin kysymys tuli Porin lyseon koulusta. Arttu Seppänen kysyi, miksi yhdellä opinto-ohjaajalla on ohjattavana niin iso ryhmä oppilaita.

Kaupungin opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikaisen mukaan yläkoulussa keskiarvo on 280 ja lukioissa 240 oppilasta per opo. Suomen opinto-ohjaajat SOPO ry:n suositus on 250 oppilasta yhden opon ohjattavana.

Valitettavan moneen kysymykseen vastattiin tilastoilla ja kapulakielellä. Opo-kysymyksessä tämä ei kuitenkaan kysyjälle riittänyt.

– Meidän opo on ihan hädässä. Yksilöt ovat erilaisia, katsot liikaa tilastoja. Moni ei edes tiedä, mitä haluaa tehdä. Opinnonohjauksessa saattaa olla vuoden tauko, Arttu Seppänen vastasi Tiirikaiselle turhautuneen oloisena.

Tiirikainen kertoi Seppäselle laittavansa asian "korvan taakse".

Moni ei edes tiedä, mitä haluaa tehdä. Opinnonohjauksessa saattaa olla vuoden tauko.

Arttu Seppänen

Ilmaisella joukkoliikenteellä olisi käyttäjiä

Keskustelun käännyttyä joukkoliikenteeseen sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki halusi tietää nuorten mielipiteen linja-autolla matkustamisesta. Hän tiedusteli nuorilta, kulkisivatko he linja-autolla, jos matkustaminen olisi ilmaista.

Kaikki vastasivat kyllä.

Ilmaisesta joukkoliikenteestä on keskustelu Porissa jo jonkin aikaa. Tulevana kesänä toteutetaan ensimmäinen kokeilu, kun heinäkuussa viikolla 29 kaikki julkinen liikenne on maksutonta.

– Tämän kokeilun perusteella mietitään, miten tulevaisuudessa edetään, Esa Kohtamäki sanoi.

Korjattu 6.3. yhden opon ohjauksessa olevien oppilaiden määrät, jotka olivat alkuperäisessä jutussa väärinpäin.