1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi queer-festivaali tuo Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin Suomeen

Querelle-festivaali järjestetään elokuussa Helsingin Konepajalla. Promoottori perusti tapahtuman biseksuaalin isänsä muistoa kunnioittaakseen.

Tietovuotaja
Chelsea Manning
Chelsea ManningStephen Lovekin / REX

Queer-festivaali Querelle (siirryt toiseen palveluun) on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tapahtuma, jonka kaksipäiväisessä ohjelmassa on muun muassa musiikkia, kirjallisuutta, keskusteluja ja drag-artisteja. Tapahtuma pyrkii nostamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia ajankohtaisia aiheita.

Festivaalin päävieras on tietovuodosta tunnettu yhdysvaltalainen transnainen Chelsea Manning. Hän sai 35 vuoden vankilatuomion vuonna 2013, kun hän oli vuotanut Yhdysvaltojen armeijan arkaluontoisia asiakirjoja Wikileaksiin Irakin sodasta. Presidentti Barack Obama armahti Manningin seitsemän vuoden sotilasvankilassa istumisen jälkeen.

Manningia haastattelee tapahtumassa kirjailija Sofi Oksanen.

*Lue myös: *Chelsea Manning: Maailmankuulu tietovuotaja ja transnainen, joka pyrkii Yhdysvaltain senaattiin

Querellen muita esiintyjiä ovat esimerkiksi Jorma Uotinen, Chicks on speed, muunsukupuolinen rapartisti Tero Hetero ja Mykki Blanco.

Konepaj Bruno
Antti Kolppo / Yle

Festivaali sai kimmokkeen päiväkirjoista

Tapahtuman takaa löytyy 12-henkinen työryhmä, jolla on kokemusta eri festivaalien järjestämisestä, järjestötoiminnasta ja seksuaalivähemmitöaktivismista. Querellen promoottorina toimii Jaakko Parkkari, joka muun muassa järjesti 2000-luvun alussa elektronisen musiikin festivaalia Koneistoa Turussa ja Helsingissä.

Parkkari kertoo, että ajatus tapahtuman järjestämiseen syntyi hänen edesmenneen isänsä, Turun konservatorion entisen lehtorin Martti Parkkarin päiväkirjoista. Niistä selvisi, että Martti Parkkari oli biseksuaali, joka salasi asian läheisiltään.

– Se tuntui kammottavalta, että hän oli joutunut salaamaan sen, kuka hän on. Surin hänen puolestaan. Silloin elettiin 1980-lukua. Toivon, että nyt elettäisiin aikaa, jolloin isänikin olisi voinut tulla kaapista ulos.

Festivaali järjestetään 24.–25. elokuuta ja se on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Querelle odottaa keräävänsä kahden päivän aikana 12 000 kävijää.

Helsingin Konepaja on entinen VR:n junavaunutehdas. Yhdysvaltojen entinen suurlähettiläs Bruce Oreck neuvottelee parhaillaan Konepajan ostamisesta VR:n kanssa. Hän suunnittelee alueen muuttamista Train Factory -nimiseksi kulttuuri- ja yrityskeskukseksi.

Lue seuraavaksi