Touhula haluaa perustaa päiväkodin yliopistolle – Lappeenranta alkaa täyttyä yksityisistä päiväkodeista

Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle suunnitellaan päiväkotia, myös Sammonlahteen Orioninkadulle kaavaillaan uutta yksityistä päiväkotia.

päivähoito
Puijonlaakson päiväkodin esikoululaiset muskaritunnilla. Lattialla musiikkimatto Music Matt.
Pilke Päiväkodit suunnittelee aloittavansa toimintansa myös Joutsenon Honkalahdessa vuoden kuluttua.Kaisu Nevasalmi / Yle

Yksityiset päiväkotiketjut ovat kiinnostuneita Lappeenrannan länsialueesta. Touhula Päiväkodit on neuvotellut yliopiston kanssa uudesta päiväkodista kampusalueella. Ketjulla on Suomessa yli 150 päiväkotia, joista yksi Lappeenrannan Tirilässä. Touhula Päiväkodit toimii myös Tampereen teknillisellä yliopistolla. Sieltä on saatu hyviä kokemuksia.

– Toiminnassamme korostuisi aktiivisuuden lisäksi tiede. Tiede tulee kampusalueella ihan eri tavalla esiin. Myös englanninkielinen ryhmä tai kaksikielinen ryhmä on suunnitelmissa, sanoo toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Alun perin tarkoitus oli avata päiväkoti jo tämän vuoden lopussa, mutta yliopisto tarvitsee tiloja vielä itse. Touhulasta kerrotaan, että toiveissa olisi saada päiväkoti auki alkuvuodesta 2019.

Aloite päiväkodista tuli yliopistolta.

Länsialueelle mahdollisesti kaksi yksityistä päiväkotia

Yliopistolle suunnitellun päiväkodin lisäksi Sammonlahteen Orioninkadulle kaavaillaan uutta yksityistä päiväkotia. Orioninkadun tontista on kiinnostunut toinen alan suuri toimija Pilke Päiväkodit. Yrityksessä on Suomessa 79 päiväkotia.

Pilke Päiväkodit suunnittelee aloittavansa toimintansa myös Joutsenon Honkalahdessa vuoden kuluttua.

Yksityisten toimijoiden tulo vahvasti kaupungin länsialueelle pienentäisi rakennettavan Sammontalon päiväkodin kokoa.

Se, että kaksi yksityistä päiväkotia toimisi molemmat kaupungin länsialueella, ei ole kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkin mukaan ideaali tilanne.

– Investoinnin näkökulmasta tämä on ok. Sen sijaan palveluntuottamisen näkökulmasta ei.

Raja tulee pian vastaan

Mikäli Lappeenrannan länsialueen ja Joutsenon yksityiset päiväkotihankkeet toteutuvat, ei Lappeenrannassa niiden jälkeen enää ole tilaa uusille toimijoille. Kaupunki on nimittäin linjannut, että kaupungin päivähoitopaikoista korkeintaan 20 prosenttia voi olla yksityisten päiväkotien järjestämiä. Yksityisten päiväkotien hoitopaikkoja voi maksaa palvelusetelillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin tulisi itse pyörittää keskustaan mahdollisesti rakennettavaa uutta päiväkotia. Sille on varattu tontti Rakuunamäeltä, mutta rakennuspäätöstä ei ole tehty. Ydinkeskustan Snellmanin päiväkoti toimii jo nyt jatkoajalla.

Kuntaliiton asiantuntija Jarkko Lahtinen.Lahtinen kertoo, etteivät kunnat voi siirtää varhaiskasvatuksen järjestämisvelvoitetta yksityiselle puolelle. Ketään kuntalaista ei voi pakottaa valitsemaan yksityistä päiväkotia.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koko varhaiskasvatusta ei voi laittaa palveluseteleille.