Hyppää sisältöön

Italialaiset sulattelevat vaalitulosta: "Kaikki on muuttunut", "Berlusconi, rakastan sinua, mutta väisty!"

Parlamenttivaalien tulos sai kirjavan vastaanoton niin mediassa kuin kaduilla.

Kuva: Andreas Solaro / AFP / Lehtikuva

"Kaikki on muuttunut", "Mikä sotku" ja "Ongelmia horisontissa". Italian lehdistön otsikoissa arveltiin maanantaiaamuna edellispäivän vaalien paitsi muuttavan italialaista politiikkaa, mutkistavan sitä entisestään.

Kansainvälisten uutistoimistojen Roomassa haastattelemat italialaiset eivät kuitenkaan näytä hätkähtäneen vaalituloksesta.

– Ei ollut yllätys minulle. Uskon, että italialaiset ovat viimein heränneet ja tajuavat, ketä pitää äänestää, totesi Antonio.

– Ihan mitä odotimmekin: Poliittinen pattitilanne. Hallitus tarvitaan, ei meitä voi jättää valtion armoille ilman hallitusta, sanoi Giuseppe Bruni.

– Kuulin monia, rehellisesti sanottuna katteettomia lupauksia, mutta ne saivat ihmiset kuuntelemaan. Olen pettynyt, koska näköjään uskoimme jälleen satuihin, kertoi Fabrizio.

Populistit nousivat vaaleissa

Vaalien menestyjille löytyi tukea Rooman kaduilta. Parlamentin suurimmaksi puolueeksi nousi populistinen Viiden tähden liike, joka sai noin kolmanneksen äänistä. 31-vuotias puheenjohtaja Luigi di Maio ilmoitti maanantaina puolueen olevan valmis hallitukseen.

– Annetaan Viiden tähden liikkeelle mahdollisuus. He ovat nuoria, miksei? Ikävää, että he joutuvat hakemaan liittolaisia, Giuliana Nigro harmitteli.

Toinen kova nousija vaaleissa oli oikeisto-populistinen, Pohjoisen liittona aiemmin tunnettu La Lega. Se päihitti liittolaisensa, entisen pääministerin Silvio Berlusconin puolueen Forza Italian. Näiden ja kahden muun puolueen blokki sai noin 38 prosenttia äänistä, joten sekään ei saa yksin enemmistöhallitusta aikaan.

– Annoin ääneni Salvinille, hän on mahtava! Salvinin täytyy tehdä maalle jotain, kun Berlusconi ei voi enää hallita. Berlusconi, rakastan sinua, mutta väisty Salvinin tieltä, pyysi Roomassa haastateltu Anna Maria Fiorini.

Hallituspuolue romahti

Rooman kaduilta löytyi myös synkempiä tunnelmia. Italiaa hallinnut Demokraattinen puolue romahti vaaleissa, ja sen vetämän keskusta-vasemmistolaisen liittoutuman kannatus jäi alle neljännekseen.

– Toivoin vasemmistolle parempaa. Heidän politiikastaan ei ollut kenellekään mitään iloa. Häviö johtuu Demokraattisen puolueen toimista, sanoi Mauro Venturini.

– Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Olen toivoton. Haluan jättää tämän maan, mutta en tiedä, milloin voin, joten jatkan toistaiseksi äänestämistä, murehti Agostino de Battisti.

Lue lisää:

Viiden tähden di Maio: Nousemme valtaan, koska edustamme koko Italiaa

Italiassa laitaoikeiston Matteo Salvini tavoittelee pääministerin paikkaa

Analyysi: Italian protestivaalit olivat herätys myös EU:lle – Eurooppalainen populismi sai toistaiseksi suurimman voittonsa