Vasemmistoliiton puoluejohto ei ota kantaa Kittilän kunnallisjärjestön aikeeseen erottaa Inkeri Yritys

Puoluesihteeri Joonas Leppänen: Kittilän kohdalla on tapahtunut monenlaista asiatonta toimintaa, ja on tärkeää, että niitä selvitetään sekä oikeudessa että järjestön sisällä.

politiikka
Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Inkeri Yritys, Vasemmistoliitto
Inkeri Yritys.Sauli Antikainen / Yle

Vasemmistoliiton johto ei ota kantaa Kittilän kunnallisjärjestön aikomukseen erottaa kunnanvaltuutettu Inkeri Yritys järjestöstä ja samalla puolueesta.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson ei itse kommentoinut tilannetta, vaan sanoi kommenttien tulevan puoluesihteeri Joonas Leppäseltä. Myös puoluesihteeri kommentoi tilannetta pidättyvästi.

– Emme kommentoi julkisuuteen yksittäisen paikallisyhdistyksen jäseneen kohdistamia erottamispyrkimyksiä, ennen kuin ne on käsitelty asianmukaisesti toimivaltaisissa elimissä, Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan puolueella ei ole päätösvaltaa paikallisosastoihin, mutta yleisesti ottaen puolue puolustaa ja edistää avoimuutta laillista päätöksentekoa ja hyvää hallintoa kaikessa politiikassa ja toiminnassa.

– Kittilän kohdalla on tapahtunut monenlaista asiatonta toimintaa, ja on tärkeää, että niitä selvitetään sekä oikeudessa että järjestön sisällä, jotta jäsenistöllämme on jatkossakin hyvät toimintaedellytykset ja puolueemme äänestäjät voivat vakuuttua siitä, että olemme avoimuuden ja demokratian kannalla kaikissa vaaleissa, joissa asetamme ehdokkaita, Leppänen sanoo.

Toiseen osastoon

Jos Inkeri Yritys erotetaan Kittilän osastosta, hänellä on halutessaan mahdollisuus pysyä puolueen jäsenenä siirtymällä toiseen osastoon tai paikallisen piirin henkilöjäseneksi, Joonas Leppänen sanoo. Tämä onnistuu sillä edellytyksellä, että toinen osasto tai piiri hyväksyy Yrityksen jäseneksi.

Vasemmistoliiton Kittilän kunnallisjärjestön mukaan Yritys vahingoitti järjestöä asettumalla viime kuntavaaleissa Oikeudenmukainen Kittilä -yhteislistan ehdokkaaksi. Yrityksen mukaan syynä oli se, että osaa vasemmistoliiton ehdokkaista epäiltiin virkarikoksesta.

Yritys oli viime vaaleissa ääniharava Kittilässä, ja varmisti monen samassa ryhmässä olleen ehdokkaan läpipääsyn. Oikeudenmukainen Kittilä on tällä hetkellä Kittilän toiseksi suurin valtuustoryhmä.

Asiasta kertoi ensin Lapin Kansa. (siirryt toiseen palveluun)