1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyysturva

SAK ja STTK pitävät ansiosidonnaisen laajentamista kaikille sinisten kannatustemppuna

Sinisten Terho: Hallituskumppaneiden kanssa keskustellaan vasta selvityksen valmistuttua

Kuva: Orna Ben Lulu / Yle

Siniset käynnisti selvityksen yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan siirtymisestä. Perinteisesti palkansaajapuolella on vastustettu ansiosidonnaisen maksamista kaikille palkansaajille, mutta palkansaajakeskusjärjestö SAK ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK arvioivat, että tällä kertaa kyse on vain sinisten vaalitempusta.

Hallitus on aiemmin käynnistänyt perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistusta valmistelevan TOIMI-hankkeen, joka tarjoaa tietoa sosiaaliturvan suurremonttiin seuraavalle hallituskaudelle.

– Tuskinpa kokoomus ja pääministeripuolue (keskusta) ovat tämän takana, kun hallituksen yhteinen laaja hanke on käynnissä. Sinisten poliittinen tulevaisuus on kyseessä, ja he käyttävät ministeriön voimavaroja tähän, vaikka aktiivimallin korjaamiseen niitä pitäisi käyttää, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Sinisiä johtava eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho myöntää sinisten ehdottaneen selvitystä hallitusohjelman ulkopuolelta. Hän sanoo keskustelevansa hallituskumppaneiden kanssa asiasta selvityksen valmistuttua, mutta sanoo johtopäätösten ajan olevan todennäköisesti seuraavilla hallituksilla.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) nimitti selvitysmieheksi Työeläkevakuuttajat Telan ekonomisti Mauri Kotamäen, jonka raportin pitäisi valmistua lokakuun loppuun mennessä.

Nuoret ja matalasti koulutetut kassojen ulkopuolella

Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Terhi Maczulskij selvitti vuonna 2016, että työttömyyskassojen ulkopuolelle jäävät erityisesti nuoret, miehet, matalasti koulutetut ja epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät. Terho perustelee ansiosidonnaisen ulottamista kaikille oikeudenmukaisuudella.

Työntekijöitä edustavien liittojen ja keskusjärjestöjen vastustuksen taustalla on arvioitu olevan niiden huoli jäsenmääristään ja siten vaikutusvallastaan. Palkka- ja työsuhdeturva on keskusjärjestöjen tutkimusten mukaan tärkein peruste kuulua ammattiliittoon.

Talouspolitiikan arviointineuvosto arvioi viime vuonna keskusjärjestöjen tutkimukseen viitaten, että yleiseen työttömyysturvaan siirtyminen todennäköisesti laskisi ammattiliittojen jäsenmääriä. STTK:n Palola ei halua arvioida mahdollisen uudistuksen vaikutuksia liittojen jäsenmääriin, mutta muistuttaa, että nytkään kaikki kassat eivät ole liittoihin sidottuja.

Talouspolitiikan arviointineuvostosta tukea

Siniset on perustellut muutosta sillä, että jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain pienen osan ansiosidonnaisen kustannuksista. Valtio sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat rahoittavat lähes 95 prosenttia ansiosidonnaisen kustannuksista, joten myös kassoihin kuulumattomat palkansaajat maksavat kassoihin kuuluvien ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Myös talouspolitiikan arviointineuvosto kiinnitti viime vuonna julkaisemassaan raportissa huomiota järjestelmän oikeudenmukaisuuteen. Arviointineuvoston mukaan pitää ainakin kysyä, olisiko pakollinen vakuutus eli samanlainen ansiosidonnainen kaikille palkansaajille nykyistä järkevämpi ratkaisu.

Arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo pitää nyt aloitettua selvitystä perusteltuna, koska kassoihin kuulumattomat maksavat kassoihin kuuluvien ansiosidonnaisten lisäksi perusturvasta hieman muita enemmän.

Lue myös:

Ammattiliittojen työttömyyskassat historiaan? – Ministeri Mattila selvityttää mahdollisuudet kaikille samaan työttömyysturvaan