1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen sisällissota

Suojeluskuntien perinneyhdistys halusi kiinnittää vuoden 1918 muistolaatan – Rauman kaupunki hylkäsi sopimattomana

Rauman kaupungin mielestä vuoden 1918 sisällissodan valkoisten näkemystä edustava muistolaatta keskeisellä paikalla Unescon maailmanperintökohteessa Vanhassa Raumassa ylläpitäisi kansakunnan jakautumista.

Suomen sisällissota
Joulukuusi, takana Vanhan Rauman alueella sijaitseva raatihuone
Rauman vanha raatihuone sijaitsee Vanhassa Raumassa.Jari Pelkonen / Yle

Rauman kaupunki on hylännyt Vakka-Suomen suojeluskuntien perinneyhdistyksen ja Rauman Patria-killan toiveen saada kiinnittää Suomen vuoden 1918 sisällissotaa koskeva muistolaatta Rauman vanhan raatihuoneen muuriin.

Hylkäävän päätöksen perusteluna on muun muassa se, että laatta ylläpitäisi sadan vuoden takaista kansakunnan jakautumista. Muistolaatta olisi nostanut esille sisällissodan valkoisen osapuolen näkemyksen Rauman tapahtumista.

Suojeluskuntien perinneyhdistys olisi halunnut kiinnittää Rauman ykköspaikalle laatan, jossa lukisi: ”Rauman verisunnuntaina 14.4.1918 käytiin tällä paikalla verinen yhteenotto kaupunkiin tunkeutuneiden punakaartilaisten ja kaupunkia puolustaneiden suojeluskuntalaisten välillä. Kapinalliset surmasivat yhteenotossa viisi suojeluskuntalaista ja kaksi poliisia."

Valkoisten muistolaatta jakaisi raumalaisia

Unescon maailmanperintökohteeksi valitun Vanhan Rauman merkittävimpien kohteiden kuten raatihuoneen ulkoasua vaalii ja valvoo erityiselin, joka koostuu luottamushenkilöistä, virkamiehistä ja museoviraston edustajista. Elin totesi kaupungille antamassaan lausunnossa, että laatan kiinnittäminen olisi hyvin huono ajatus.

– Vanha raatihuone on rakennus, jonka kaikki Rauma-yhteisön jäsenet kokevat yhteiseksi. Sadan vuoden takaista kansakunnan jakautuneisuutta ei ole sopivaa muistaa yhteiseksi koetun julkisen rakennuksen seinässä tai muurissa, lausunnossa todetaan.

Sadan vuoden takaista kansakunnan jakautuneisuutta ei ole sopivaa muistaa yhteiseksi koetun julkisen rakennuksen seinässä.

Vanhan Rauman erityiselin

Erityiselin totesi myös, että vanhan raatihuoneen seinään kiinnitettävä laatta – oli se millainen tahansa – heikentäisi raatihuoneen julkisivun rakennustaiteellista arvoa.

Muistomerkkejä ennestään

Rauman kaupunginhallitus yhtyi perusteluihin ja hylkäsi anomuksen. Jos suojeluskuntien perinneyhdistys haluaa kiinnittää laattansa jonnekin muualle Vanhan Rauman alueelle, siihen on pyydettävä uusi lausunto erityiselimeltä

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sisällissota, suojeluskuntalaisia
Kuvassa vuoden 1918 suojeluskuntalaisia.Iisalmen Kamera ry, Arttu Tiikkainen

Rauman vanhan raatihuoneen muurissa on tällä hetkellä yksi muistolaatta. Se on kiinnitetty Raumalla syntyneen 1700–1800-luvun everstin Johan Fredrik Eekin (siirryt toiseen palveluun) muistoksi.

Raumalla puolestaan on ennestään sekä sisällissodan valkoisten (siirryt toiseen palveluun) että punaisten (siirryt toiseen palveluun) muistomerkki.

Vuoden 1918 sisällissodassa, molempien osapuolten harjoittamassa julmassa terrorissa ja sodan jälkiselvittelyissä eli valkoisten langettamien kuolemantuomioiden ja vankileirien nälän ja tautien uhreina kuoli lähes 40 000 ihmistä.

Lue seuraavaksi