Trump harkitsee osallistumista Yhdysvaltain suurlähetystön avajaisiin Jerusalemissa

Yhdysvaltain presidentin mahdollinen osallistuminen nostattaisi varmasti ärtymystä palestiinalaisissa, ja vaarantaisi Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessia.

Jerusalem
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kättelevät toisiaan Valkoisessa talossa.
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa.Olivier Douliery / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saattaa osallistua Yhdysvaltojen kiistanalaisen suurlähetystön avajaisiin Jerusalemissa toukokuussa. Trump kommentoi asiaa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun vieraillessa Valkoisessa talossa maanantaina.

Netanjahu kiitteli tapaamisessa Trumpin päätöstä siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin. Trump puolestaan vakuutti, etteivät Yhdysvaltojen ja Israelin välit ole koskaan olleet paremmat.

Israelin ohella myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Trumpin mahdollinen osallistuminen avajaisiin ja vierailu Israelissa kiristäisivät todennäköisesti Israelin ja palestiinalaisten välit entisestään, eikä rauhanprosessi ainakaan etenisi. Palestiinalaiset ovat jo valmiiksi raivostuneita ja loukkaantuneita USA:n suurlähetystön siirrosta.

Myös YK:n yleiskokouksessa 128 maata tuomitsi Trumpin päätöksen joulukuussa. Yhdysvallat esti veto-oikeudellaan Jerusalemia koskevan päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa joulukuussa. YK:n turvallisuusneuvosto harkitsi yksipuolisten Jerusalem-päätösten mitätöimistä.

Kiistellystä suurlähetystöpäätöksestä huolimatta Trump on vakuuttanut olevansa yhä sitoutunut Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin.

Toukokuussa vietetään myös Israelin itsenäisyysjulistuksen 70-vuotisjuhlaa.

Lue myös:

USA siirtää lähetystön Jerusalemiin vielä keväällä

Pääministeri Benjamin Netanjahu on Israelin politiikan taikuri, jolla on yhdeksän elämää – onko ne nyt käytetty?

Presidentti Trump: Lähi-idän rauhanneuvottelut eivät välttämättä jatku

Palestiinalaisten presidentti Abbas EU-maille: "Tunnustakaa Palestiina äkkiä"

Yhdysvaltain varapresidentti Pence: Israelin-lähetystö siirtyy Jerusalemiin vuoden 2019 loppuun mennessä

Hannu Reimen kolumni: Ikuinen riita Jerusalemista

Myös Guatemala siirtää lähetystönsä Jerusalemiin

Trumpin Jerusalem-päätöstä vastustavat protestit leviävät palestiinalaisalueilta muualle maailmaan

Lähteet: AP, AFP, STT