KCNA: Kim Jong-un haluaa edistää suhteita Etelä-Korean kanssa – "uutta historiaa"

Tavoitteena on lisätä maiden keskinäistä vuoropuhelua, yhteydenpitoa, ja yhteistyötä sekä liennyttää jännitteitä Korean niemimaalla.

Pohjois-Korea
Etelä-Korean ja Pohjois-Korean korkeantason valtuuskuntien tapaaminen 5. maaliskuuta 2018, miehiä pöydän ympärillä.
Etelä-Korean ja Pohjois-Korean korkeantason valtuuskuntien tapaaminen 5. maaliskuuta 2018.South Korean Presidential Office / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoittaa haluavansa edistää suhteita Etelä-Korean kanssa, kertoo Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA. Pohjois-Korea haluaa liennyttää maiden välejä ja ryhtyä käytännön toimiin sen puolesta.

Tavoitteena on toimiston mukaan vähentää jännitteitä Korean niemimaalla sekä lisätä maiden keskinäistä vuoropuhelua, yhteydenpitoa, ja yhteistyötä. Tarkoituksena on myös "kirjoittaa uutta historiaa" Etelä-Korean kanssa.

KCNA viittasi maiden väliseen korkean tason tapaamiseen, jossa allekirjoitettiin sopimus. Sopimuksen sisällöstä KCNA ei sen sijaan antanut mitään yksityiskohtaista tietoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Etelä-Korean valtuuskunta matkusti Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin maanantaina. Koreoiden tapaaminen näin korkealla tasolla on harvinaista, mutta Pohjois-Korean johtajan osalllistuminen keskusteluun on vieläkin ainutlaatuisempaa. Kim Jong-un oli poikkeuksellisesti mukana koko tapaamisen ajan.

Neuvottelut jatkuvat tiistaina

Uutistoimistot Reuters ja AFP tarkensivat myöhemmin yöllä Suomen aikaa, että Etelä-Korean valtuuskunnan vierailu jatkuu vielä tiistaina. Maanantai-iltana molempien maiden delegaatiot nauttivat Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin isännöimän illallisen.

Valtuuskunnat pitävät toisen kokouksen tiistaina. Delegaation tarkoituksena on keskustella tavoista, joilla niemimaan jännitteitä voitaisiin lievittää ja usuttaa Pohjois-Korean johtoa keskustelemaan Yhdysvaltojen kanssa ydinaseista.

Etelä-Korea lähetti naapurimaahan kymmenhenkisen delegaation. Ryhmä matkustaa Washingtoniin kertomaan keskusteluiden tuloksista tapaamisten jälkeen.

Pohjois-Korea teki viime vuonna ohjuskokeita, jotka tuomittiin maailmalla laajasti. Lisäksi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat uhkailleet toisiaan sodalla sekä laukoneet toisistaan loukkauksia.

Yhdysvallat on toistuvasti painottanut, etteivät neuvottelut tai pakotteiden vähentäminen tule kysymykseen ennen kuin Pohjois-Korea sitoutuu ydinaseriisuntaan. Pohjois-Korea ei ole ollut halukas neuvotteluihin Yhdysvaltojen antamilla ehdoilla.

Etelä-Korean valtuutetut lentokentällä lähdössä neuvotteluihin Pohjois-Koreaan.
Etelä-Korean valtuutetut lentokentällä lähdössä neuvotteluihin Pohjois-Koreaan. - Etelä-Korean valtuuskunnan vierailu Pohjois-Korean pääkaupunkiin Pjongjangiin osoittautui menestykseksi. Korkean tason tapaamiseen osallistui Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.Jung-yeon-Je / EPA

*Lue myös: *

Olympiatulen hehku johti harvinaiseen tapaamiseen – Etelä-Korean edustajat itsensä Kim Jong-unin päivällispöydässä

Eteläkorealaiset jälleen keskustelemaan pohjoisnaapuriin

Pohjois-Korean virkamiehistö saapui olympiapäättäjäisiin – joukkoa vetää kiistelty kenraali

Olympialaiset jättävät Etelä-Koreaan hintavan perinnön – paikalliset hehkuttavat imagohyötyjä ja yhtenäisyyttä

Pohjois-Korea lähettää olympialaisten päättäjäisiin vaikutusvaltaisen kenraalin

Etelä-Korea pyrkii tapaamiseen Pohjois-Korean kanssa – presidentti: "Yhdistäkäämme sydämemme"

Lähteet: Reuters, AFP, STT