Muutakin kuin vaateostoksia ja pizzalla herkuttelua – Kauppakeskuksissa voi myös opiskella, lainata kirjoja ja käydä neuvolassa

Julkiset palvelut houkuttelevat asiakkaita myös ostoksille.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Kauppakeskus Iso Omena Espoon Matinkylässä.
Kauppakeskus Iso Omena Espoon Matinkylässä.Citycon

Keskipäivä Isossa Omenassa Espoon Matinkylässä. Isiä ja äitejä lapsineen, koulutehtävien kimpussa ahkeroivia opiskelijoita, lounastajia ja päiväkahvittelijoita. Yllättävän paljon ihmisiä, mutta vähän ostoskasseja.

Kauppakeskuksiin sijoittuu yhä enemmän julkisia palveluita. Isossa Omenassa niitä on neliömäärissä mitattuna enemmän kuin yhdessäkään muussa Suomen kauppakeskuksessa (siirryt toiseen palveluun). Kirjasto, neuvola, laboratorio, röntgen, Kela ja niin edelleen.

Koko maan kauppakeskuksien yhteenlasketusta pinta-alasta on julkisten palveluiden käytössä kolme prosenttia. Ison Omenan pinta-alasta julkiset palvelut haukkaavat jo 15 prosenttia.

Kauppakeskuksen omistajayhtiö Cityconissa uskotaan, että kehitys kulkee muuallakin samaan suuntaan.

– Kyllä tällaiset palvelut kuuluvat tulevaisuudessa yhtä olennaisena osana kauppakeskuksiin kuin kaupatkin. Esimerkiksi meidän kauppakeskuksemme sijaitsevat kaupunkien keskustoissa julkisen liikenteen solmukohdissa, joten ne ovat hyvin luontevia paikkoja julkisille palveluille, Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi kuvailee.

Kauppakeskus Iso Omenan omistavan Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi.
Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi.Ilkka Klemola / Yle

KTI Kiinteistötiedon kauppakeskusbarometristä (siirryt toiseen palveluun) ilmenee, että alan asiantuntijat arvelevat etenkin verkkokaupan heikentävän kauppakeskuksien kannattavuutta lähitulevaisuudessa. Sama barometri lupailee kuitenkin pääkaupunkiseudun isoille kauppakeskuksille positiivisia näkymiä.

– Se on isojen kaupunkien trendi, että julkiset palvelut halutaan viedä ihmisten luo. Toisaalta kauppakeskuksiin otetaan mielellään julkisia palveluita, koska ne houkuttelevat ihmisiä, KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva summaa.

Ison Omenan kirjasto on maan vilkkaimpien joukossa

Espoossa on jo kolme kirjastoa kauppakeskuksissa ja neljäs on tulossa, kun Espoonlahden uusi kirjasto sijoittuu Lippulaivaan. Samaan kauppakeskukseen voi myös jättää lapsensa hoitoon yksityiseen päiväkotiin.

Ison Omenan kirjasto on noussut koko maan vilkkaimpien kirjastojen joukkoon. Tänä vuonna kirjastoon odotetaan jo puoltatoista miljoonaa asiointikertaa.

– Kyllä palveluiden pitää olla siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Toisaalta kirjasto houkuttelee asiakkaita kauppakeskukseen eli molemmat hyötyvät, Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä tiivistää.

Kirjasto vie suurimman osan Ison Omenan palvelutorin pinta-alasta.
Kirjasto vie suurimman osan Ison Omenan palvelutorin pinta-alasta.Paula Tiainen / Yle

Hän huomauttaa kuitenkin, että kauppakeskuksista vuokrattavat tilat ovat usein varsin kalliita. Isossa Omenassa kirjaston suosio on tuonut sivistystoimelle myös yllättävän, uuden rahanreiän.

– Ison Omenan kirjasto on niin vilkas, että se näkyy jo kalusteiden nopeana kulumisena. On ollut tiedossa, että suomalaiset tykkäävät kirjastoista, mutta näin laajaa suosiota voi mielestäni pitää jo saavutuksena!

Lohjan kauppakeskukset hakevat vetoapua kouluista

Lohjan keskustaan nousee parhaillaan uusi Suur-Seudun Osuuskaupan toteuttama kauppakeskus. Tiloista 10 prosenttia menee Laurea-ammattikorkeakoulun käyttöön.

– Se tuo meille asiakasvirtaa, kun samassa rakennuksessa on 500 opiskelijaa joka päivä syksystä kevääseen, alueosuuskaupan toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen iloitsee.

Suur-Seudun Osuuskaupan kauppakeskus valmistuu Lohjan keskustaan ensi vuonna.
Suur-Seudun Osuuskaupan kauppakeskus valmistuu Lohjan keskustaan ensi vuonna.Paula Tiainen / Yle

Puolentoista vuoden kuluttua valmistuvan kauppakeskuksen tiloista on tällä hetkellä vuokrattu yhteensä hieman alle puolet. Tilanne on Jääskeläisen mielestä täysin hallinnassa.

– Jos vuoden päästä ollaan vielä samoissa lukemissa, niin sitten huolestun. Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen.

Ammattikorkeakoulu ei välttämättä jää paikkakunnan ainoaksi kauppakeskuskouluksi. Lohjan kaupunki aikoo selvittää sisäilmaongelmista nykyisessä koulurakennuksessa kärsivän lukion sijoittamista toiseen, kaupungin keskustaan suunnitteilla olevaan kauppakeskukseen.