1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

#Metoo-ilmiö vauhditti Opetushallitusta kitkemään seksuaalista häirintää oppilaitoksista

Opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen mukaan viime kuukausien lehtijutut ja kouluterveyskyselyt kertovat, että suomalaisissa kouluissa tapahtuu seksuaalista häirintää, johon ei aina puututa.

Vuonna 2017 käynnistynyt metoo-kampanja on nostanut esiin seksuaalista häirintää eri kulttuurin aloilla. Tapauksia on tullut ilmi niin teatteri- ja elokuva-aloilla kuin klassisen musiikin piireissä. Kuva: Alphacit Newim / AOP

Opetushallitus on julkaissut oppaan seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta. Peruskouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille tarkoitettu opas on laadittu opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) toimeksiannosta.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää keväällä oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävän toimenpideohjelman, jonka toteuttamiseen varataan viisi miljoonaa euroa. Grahn-Laasosen mukaan viime kuukausien lehtijutut ja kouluterveyskyselyt kertovat, että suomalaisissa kouluissa tapahtuu seksuaalista häirintää, johon ei aina puututa.

– Mediassa viime kuukausina käsitellyt laajat häirintätapaukset ovat olleet syvästi järkyttäviä, ministeri sanoi Opetushallituksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Viime vuoden kouluterveyskyselyssä taas selvisi, että esimerkiksi perusopetuksen 4.- ja 5. -luokkalaisista tytöistä ja pojista seitsemän prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää elämässään. Häirintäkokemukset yleistyvät iän karttuessa.