1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaisen Oma koti kullan kallis -ohjelman juontaja Martin Timell saa syytteen raiskauksesta

Tapaus nousi Ruotsissa päivänvaloon #metoo-kampanjan seurauksena.

Ruotsalainen nikkarointiohjelman juontaja Martin Timell on saamassa syytteen raiskauksesta. Kuva: Eero Hannukaisnen / AOP

#metoo-kampanja on johtamassa syytteeseen Ruotsissa. Tv-juontaja Martin Timell saa syytteen raiskauksesta vuoden 2008 tapahtumien seurauksena. Timell kiistää syytteen.

Tapauksella on seitsemän todistajaa, kertoo sanomalehti Expressen. (siirryt toiseen palveluun)

Asianomistajana rikoksessa on avustaja , joka kertoo raiskauksen tapahtuneen Äntligen hemma -ohjelman juhlien yhteydessä. Naisen mukaan Timell pakotti hänet seksuaaliseen kanssakäymiseen työntämällä sormensa hänen alapäähänsä ja pitämällä hänestä kiinni.

Esitutkinnassa on kuultu asianomistajaa, epäiltyä ja useita todistajia. Syyttäjän mukaan näyttö riittää syytteen nostamiseen.

Yksi todistajista on sisustussuunittelija Lulu Carter Arfwedson, joka on itsekin kertonut kokemuksia Timellin ahdistelusta (siirryt toiseen palveluun). Syytteessä kerrotaan, että assistentti oli kertonut tapahtumasta hänelle ja muutamille muille. Useampi muistaa naisen näyttäneen pelästyneeltä tapahtuman jälkeen. Yksi todistajista kertoo, että Timellin käytös oli tilaisuudessa seksuaalisesti virittynyttä.

– Olen yllättynyt, että syyttäjä päättää nostaa syytteen näin epämääräisten tietojen pohjalta kymmenen vuotta myöhemmin, sanoo Timellin puolustusasianajaja Hanna Lindblom Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Martin Timell on juontanut Ruotsissa suosittua sisustus- ja rakennusohjelmaa Äntligen hemma. Suomessa ohjelmaa on esittänyt MTV:n Sub-kanava nimellä Oma koti kullan kallis. Ruotsissa tuotantoyhtiö päätti lakkauttaa Timellin ohjelman ja kaiken yhteistyön hänen kanssaan.

Ruotsissa #metoo on saanut paljon huomiota. Alkuvaiheessa kaksi televisiosta tunnettua naista syytti parin päivän välein kollegojaan seksuaalisesta häirinnästä ja raiskauksesta. Toinen syytetyistä oli Timell.