Nuorille, kyykytetyille lääkäreille osoitetaan tukea – voisiko kiitelty Kaarinan-malli auttaa kaikkialla?

Asia on herättänyt huolta ja myötätuntoa, sekä vaatimuksia ongelman ratkaisemiseksi.

lääkärit
Lääkäri
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ylen artikkeli nuorten lääkäreiden kokemasta asiattomasta kohtelusta on herättänyt paljon keskustelua.

Sosiaalisen median kommenteissa on oltu asiasta huolissaan ja vaadittu tilanteeseen puuttumista. Moni on myös nostanut esiin huolensa siitä, miten tilanne heijastuu potilastyöhön.

Suomalaisten lääketieteen opiskelijayhdistysten koulutus- ja edunvalvontaliitto Suomen Medisiinariliitto ry (SML) ilmaisi vahvan tukensa nuorille lääkäreille Twitter-tilillään.

Hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen HUS:sta tuomitsee twiitissään väkevin sanoin nyt esiin nostetun kiusaamisen.

Työsuojelutarkastaja Johanna Pulkkinen AVI:sta vaatii puuttumista, mutta muistuttaa, että muutos voi viedä aikaa.

Nuoret lääkärit viihtyvät Kaarinan terveyskeskuksessa – syitä on monia

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) julkisti tammikuussa selvityksen erikoistuvien lääkärien koulutuspaikoista (siirryt toiseen palveluun)ja rankingin Suomen parhaista koulutussairaaloista ja -terveyskeskuksista.

Valtakunnallisessa selvityksessä pärjäsivät parhaiten terveyskeskukset. Täydet viisi tähteä ansainneita koulutuspaikkoja oli seitsemän. Niistä viisi oli terveyskeskuksia.

Suomen parhaaksi erikoistumispaikaksi (siirryt toiseen palveluun)nousi Kaarinan terveyskeskus.

– Me välitämme nuorista ja panostamme perehdytykseen ensimmäisestä päivästä lähtien, sanoo avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen Kaarinan terveyskeskuksesta.

Rita Arjonen
Avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.Petra Ristola / Yle

Hänen mukaansa on tärkeää, että nuori lääkäri saa tukea työhön alusta asti.

– Meillä on parhaat konsultaatiomahdollisuudet, ja sitä nuoret lääkärit arvostavat. Talossa on joka päivä vaihtuva lääkäri, jolla ei ole omaa potilaslistaa. Hänelle voi soittaa isoissa ja pienissä asioissa, heti ongelman ilmetessä, Arjonen sanoo.

Meillä kohdellaan kaikkia hyvin eikä ketään sorsita. Hoitohenkilökunta suhtautuu ystävällisesti nuoriin lääkäreihin. Siksi varmaan meille aina löytyy lääkäreitä ja nuoret viihtyvät meillä.

Rita Arjonen

Kaarinan terveyskeskuksessa nuori lääkäri ei jää koskaan yksin. Jokainen lääkäri on Arjosen mukaan Kaarinan terveyskeskuksessa hyvin konsultaatiomyönteinen.

– Meillä on myös kaksi virallista tutor-lääkäriä, jotka pitävät kerran kuukaudessa nuorille lääkäreille työnohjauksellisen tunnin. Keskustellaan siitä, miten työssä jaksetaan ja millaisia potilastilanteita on ollut, Arjonen kertoo.

Rita Arjonen ei ole kuullut, että ketään nuorta lääkäriä olisi Kaarinassa kohdeltu asiattomasti.

– Jos sellaista tulisi tietoon, niin siihen puututtaisiin kyllä heti. Meillä kohdellaan kaikkia hyvin eikä ketään sorsita. Hoitohenkilökunta suhtautuu ystävällisesti nuoriin lääkäreihin. Siksi varmaan meille aina löytyy lääkäreitä ja nuoret viihtyvät meillä, Arjonen sanoo.

Lue lisää:

Kiusaamista, nöyryyttämistä, solvaamista ja savustamista – nuoret lääkärit kertovat alalla vuosia jatkuneesta asiattomasta käytöksestä