1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanjohtajat

Ruokolahden uusi kunnanjohtaja on Suomen nuorin – aikoo muuttaa aluksi kunnan vuokra-asuntoon

Pienen Ruokolahden uusi kunnanjohtaja kaavailee olevansa pestissä ainakin kuusi vuotta.

Ruokolahden uusi kunnanjohtaja on Tuomo Sallinen. Hän auskultoi parhaillaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Kuva: Tuomo Sallinen

Puhelin soi Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Puhelimeen vastaa aluksi varovaisesti ja harkitsevasti puhuva mies. 28-vuotias Tuomo Sallinen valittiin Ruokolahden uudeksi kunnanjohtajaksi maanantaina.

Pohjois-Savosta Iisalmesta kotoisin oleva Sallinen lämpenee hitaasti, mutta kevyet naurahdukset alkavat puhjeta, kun puhe kääntyy harrastuksiin ja perheeseen: salitreeni, hiihto, vaellus ja kalastus ovat miehen mieleen.

– Todennäköisesti hommaan veneen suhteellisen nopeasti, kun Ruokolahdelle muutan, hän kertoo.

Tuomo Sallinen on virkavapaalla Kiuruveden kaupunginsihteerin virasta. Tällä hetkellä hän auskultoi käräjäoikeudessa. Varatuomarin titteli pitäisi olla hallussa 31. heinäkuuta. Näin ollen elokuun ensimmäinen päivä on hyvä aloituspäivä Ruokolahden uudelle kunnanjohtajalle.

Sallinen on tällä hetkellä Vaalan kunnanjohtajan Miira Raiskilan ohella Suomen nuorin kunnanjohtaja. Molemmat ovat 28-vuotiaita.

Rakkaus ajoi Etelä-Karjalaan

Tuomo Sallinen tunnustaa suoraan, että tuleva kunta ja maakunta ovat hänelle melko vierasta seutua. Yhteys Etelä-Karjalaan löytyy Lappeenrannan Joutsenosta kotoisin olevan kihlatun kautta.

– En voi sanoa tuntevani Etelä-Karjalaa, mutta Saimaa teki vaikutuksen, Tuomo Sallinen sanoo.

Sallinen on kotoisin Iisalmesta, jossa hän syntyi 17-lapsisen lestadiolaisperheen 12:nneksi lapseksi. Hän irtautui uskonnosta 15-vuotiaana, mutta kertoo avoimesti, että uskonnollisesta lapsuudesta jäi käteen hyviä puolia.

– Käytän tosi vähän alkoholia nykyään, kertoo Sallinen.

Hän pohtii, että suurperheessä kasvaminen muokkasi hänestä sosiaalisen ja ihmisten kanssa hyvin toimeentulevan yksilön. Hän pitää aktiivisesti yhteyttä sisaruksiinsa ja kertoo, kuinka he puolin ja toisin sparraavat toisiaan.

Ruokolahden maamerkki on vanha puukirkko. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Miksi varatuomari haluaa kunnanjohtajaksi?

Voisi kuvitella, että varatuomariksi valmistuvalla miehellä olisi muitakin mielenkiintoisia tehtäviä, joihin hakeutua. Silti kuntapuolen tehtävät houkuttelevat Sallista. Yksi syy tähän löytyy kotoa, sillä Sallisen avopuoliso työskentelee lakiasioiden parissa.

– Haluan pitää työ- ja kotiasiat erillään, naurahtaa Tuomo Sallinen.

Toinen syy kunnanjohtajaksi hakeutumiseen oli se, että pestin hakeminen on luonnollinen jatkumo kaupunginsihteerin viran jälkeen.

Pariskunnan tarkoitus oli muuttaa jossain vaiheessa kihlatun kotikonnuille Etelä-Karjalaan.

– Nyt tämä tuli mahdolliseksi. Etelä-Karjalassa tuli sellainen työpaikka auki, jota pystyin hakemaan.

Sitoutuu kunnanjohtajaksi 6–7 vuodeksi

Ruokolahden kunnanvaltuusto äänesti Tuomo Sallisen uudeksi kunnanjohtajaksi lähes yksimielisesti. Ruokolahden nykyinen kunnanjohtaja Antti Pätilä jää eläkkeelle kesällä.

Eläkevirkaa Sallinen ei tästä pestistä itselleen kaavaile, vaan hän näkee itsensä Ruokolahden kunnanjohtajana seuraavat 6–7 vuotta.

– Puhun puolentoista vaalikauden syklistä. Alustavasti sen verran olen valmis olemaan, mutta jos luottamusta on senkin jälkeen, niin miksipä en jatkaisi, kuvailee Sallinen.

Tämä ei miehen mielestä kerro sitoutumattomuudesta kuntaan.

– Kuusi vuottakin on kohtalaisen pitkä aika, jossa kerkeää katsomaan, löytyykö yhteys luottamushenkilöiden kanssa ja sujuvatko asiat.

Kunnanjohtaja muuttaa kunnan vuokra-asuntoon

Mies vakavoituu, kun puhutaan siitä, mitä hän haluaisi tehdä kunnassa. Hän haluaa pitää Ruokolahden maakunta- ja soteuudistusten jälkeenkin vielä elinvoimaisena kuntana. Kuntaliitoksiin Sallinen suhtautuu nyrpeästi.

– Itse en ole kuntaliitoksien kannattaja. Siitä on tullut useampiakin tutkimuksia viime aikoina, etteivät kuntaliitokset ole olleet hyviä ratkaisuja pitkällä aikavälillä.

Saimaa on uuden kunnanjohtajan mielestä elinvoimaa lisäävä tekijä Ruokolahdella. Sallisen mielestä nykyinen satama-alue on liian pieni, ja siihen pitäisi tulevaisuudessa panostaa enemmän.

Uusi kunnanisä muuttaa Ruokolahdelle heinäkuun lopussa. Elokuussa alkavan pestin alkupuoli kuluu kunnan vuokra-asunnossa.

– Tarkoitus on ottaa kunnan vuokrataloyhtiöltä alustavasti asunto, sanoo Ruokolahden uusi kunnanjohtaja Tuomo Sallinen.