1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottorikelkkailureitit

Moottorikelkat halutaan ohjata maksuttomalle väylästölle, joka kattaisi kaikki Pohjois-Suomen asuinalueet ja matkailukeskukset

Koko pohjoisen Suomen kattava, ilmainen reitistö helpottaisi kelkkaretkeilyä.

Luostotunturilla kelkkasafarit käyvät usein ametistikaivoksella. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Moottorikelkkailusta halutaan tehdä turvallisempaa ja vähemmän säänneltyä tulevaisuudessa. Kolmen ministeriön ja pohjoisten maakuntaliittojen rahoittama hanke pyrkii myös helpottamaan olosuhteita kelkkasafareita järjestäville yrityksille.

Tällä hetkellä moottorikelkat käyttävät virallisia kelkkareittejä, sekä ilmaisia tai maksullisia kelkkauria, jotka ovat usein väliaikaisia. Yhtenä tavoitteena on saada Suomen neljään lumisimpaan maakuntaan yhtenäinen reitistö.

– Esimerkiksi Kalajoelta Kilpisjärvelle tai Kiteeltä Utjsoelle. On tarkoitus tehdä verkosto, ei pelkkä yksi väylä tai kaksi väylää vaan verkosto, jossa yhdistetään kaikki tärkeimmät asutuskeskuksen ja matkailukeskukset toisiinsa, projektipäällikkö Paavo Hellstedt kertoo.

Pääsääntöisesti verkosto rakennettaisiin nykyisistä kelkkareiteistä, mutta joitakin uria voi tulla myös mukaan.

– Halutaan runkoreitistö, jossa jokainen pystyisi ajamaan niin kuin haluaa, Hellstedt kuvailee.

Pysyvä reitistö palvelisi yrityksiä, jotka suunnittelevat kelkkasafareita. Sen avulla helpottuu pitkien kelkkareissujen suunnittelu.

Moottorikelkkahanketta vetävä Paavo Hellstedt on koulutukseltaan biologi. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Tiellä ajamisen säännöt selvemmiksi

Paavo Hellstedtin mukaan moottorikelkkajärjestelyt ovat tällä hetkellä niin sekavat, että välttämättä viranomaisetkaan eivät tiedä missä kohdassa ihmiset saavat ajaa ja millä ehdoilla.

Yksi ongelmakohdista on tiellä ajaminen. Lain mukaan se on sallittua tilapäisesti ja joissakin olosuhteissa, mikä johtaa usein tulkintoihin.

– Tällä hetkellä on mahdollista väliaikaisesti siirtyä tien reunaa pitkin hätätapauksessa toiseen paikkaan. On vähän tulkinnanvaraista, kun sanotaan, että välikaisesti voi ajaa tien reunaa. Poliisin tehtävä on sitten päätellä, onko ajettu matka liian pitkä, Hellstedt sanoo.

Villiä kelkkailua vähemmäksi

Viime vuoden alussa aloittanut moottorikelkkailun kehittämishanke MOKEMA pyrkii Hellstedtin mukaan ajamaan laajasti kaikkien etuja, niin matkailuyritysten ja kelkkailijoiden kuin maanomistajienkin.

– On tarkoitus myös suojella muuta maaston käyttöä ja luontoa. Jos saamme moottorikelkkailijat ajamaan hyville, laillisille paikoille, niin villi kelkkailu vähenee. Villi kelkkailu häiritsee ihmisiä eniten, ja se voi aiheuttaa taimikkotuhoja ja lisätä onnettomuusriskejä, Hellstedt sanoo.

Metsähallituksen luontopalveluiden hanke tekee kuusi kehitysehdosta moottorikelkkailuun tämän vuoden lopussa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).