Ammattiliitot: Hoitajien työtilanne sekava – työnantajan toiminta uusista työehdoista viedään oikeuteen

Hoitoalan ammattiliitot Tehy ja SuPer hakevat oikeuden kautta vauhtia uuden työehtosopimuksen vahvistamiseen.

työehtosopimukset
Uuden kunta-alan virka- ja työehtosopimuksen allekirjoitustilaisuus viime perjantaina.
Uuden kunta-alan virka- ja työehtosopimuksen allekirjoitustilaisuus viime perjantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hoitohenkilöstöä edustavat ammattijärjestöt SuPer ja Tehy hakevat vauhtia oikeudesta nopeuttaakseen uusien työehtojen soveltamista.

Liitot vaativat työtuomioistuimeen lähettämässään kanteessa, että kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta vastaava Kuntatyönantajat noudattaa uutta sopimusta.

Emme voi alkaa juupas eipäs keskusteluun siitä onko sopimus voimassa vai ei

Anne Sainila-Vaarno

Työnantajan edustaja on allekirjoittanut sopimuksen yhdessä työntekijöiden kanssa. Kuntatyönantajat kuitenkin tulkitsee, että sopimus ei ole vielä voimassa ennen kuin akavalaisen työntekijäliitto Jukon nimi saadaan papereihin.

Työnantajan tulkinta on tullut yllätyksenä hoitajajärjestöille. He pitävät työnantajan tulkintaa erikoisena. Työntekijät pitävät täysin selvinä, että sopimus on voimassa.

Työntekijät hämmästyneet tilanteesta

Tilanne on aiheuttanut hämmennystä työntekijöissä. He ovat ottaneet myönteisesti vastaan uudessa sopimuksessa tehdyn laajennuksen muun muassa sairaan lapsen hoitoon kotona. Moni liittojen jäsen on kysellyt onko sopimus voimassa vai ei.

– Emme voi alkaa juupas eipäs keskusteluun siitä onko sopimus voimassa vai ei. Haluamme vain, että sopimus on voimassa. Tämä koskee niin valtavan isoa määrää, painottaa edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno SuPerista.

Akavalainen Juko jätti aiemmin sopimuksen allekirjoittamatta, koska he halusivat tukea yliopistojen tyoehtosopimusneuvottelua. Yliopistoalan työkiistaan saatiin sopu tiistaina iltapäivällä. Jukon hallitus vahvisti kaikki neuvottelutulokset myöhemmin tiistaina.

Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemen mukaan Tehy ja Super eivät peru haastetta. Kirvesniemen mukaan tilanne on aiheuttanut hankaluuksia jäsenille viimeisten päivien aikana. Ongelmatilanteet ovat koskeneet työehtosopimukseen sovittuja uusia määräyksiä, kuten esimerkiksi tilapäistä hoitovapaata, kun lapsi on sairas.

– Tämä koskee päiviä viime viikon perjantaista tiistaihin, jonka osalta Kuntatyönantajat ovat katsoneet, että sopimus ei ole voimassa ja meidän käsityksemme mukaan se on ollut voimassa. Tähän me haluamme vastauksen, sanoo Kirvesniemi.

Suurin osa SuPerin ja Tehyn sopimuksen yksityiskohdista tulee voimaan toukokuun alusta. Tilapäinen hoitovapaa ja kirjaukset palkallisesta isyysvapaasta tulivat sopimuksen mukaan takautuvasti voimaan helmikuun alusta.

Juttua päivitetty klo 18.10 ja lisätty tiedot yliopistojen työehtosovun vaikutuksista Jukon, Tehyn ja SuPerin tilanteeseen.