Pajarilan päihdekuntoutujat halutaan keskustaan – kaupunkiin tarvittaisiin myös yömaja

Päihdekuntoutujille haluttaisiin uudet tilat lähempänä keskussairaalaa ja sen palveluja. Haasteena uusien tilojen löytymiselle on se, ettei päihdeongelmaisia asiakkaita toivota kaupunkialueelle.

päihderiippuvuus
Pajarilan päihdekuntoutumisyksikkö
Pajarilan päihdekuntoutumisyksikkö sijaitsee kaukana Lappeenrannan keskustasta.Yle/Kare Lehtonen

Pajarilan päihdekuntoutusyksikössä oli tiistaina kirjautuneena 27 asiakasta. Heistä 17 oli katkon puolella ja loput 10 kuntoutusosastolla. Eksoten ainoa päihdekuntoutusyksikkö sijaitsee Lappeenrannassa haja-asutusalueella kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Toiveissa olisi uudet tilat lähempänä muita palveluja.

Palveluesimies Vesa Piikki perustelee muuttohaluja vanhalla ja huonokuntoisella rakennuksella, jossa henkilökunta oireilee huonosta sisäilmasta. Tärkeä peruste on myös päästä lähelle keskussairaalan palveluja, joita Pajarilan asiakkaat käyttävät.

Sopivia tiloja ei Eksotella ole tyhjänä. Uuteen K-sairaalaan siirtyy Armilasta kaksi osastoa, mutta niiden jatkokäyttö ei vielä ole Eksoten tilahallintopäällikkö Jari Villasen mukaan selvillä. Haastetta tuo lisää Pajarilan asiakkaiden ongelmat.

– Tuon tyyppiselle toiminnalle on haastavaa löytää tiloja kaupunkialueelta, sanoo tilahallintopäällikkö Jari Villanen.

Tarkoitatko, että koska asiakkaina on näitä päihdeongelmaisia ihmisiä?

– Kyllä.

Yömaja puuttuu maakunnasta kokonaan

Eksotella on maakunnassa vain viisi tilapäismajoituspaikkaa, ne sijaitsevat Lappeenrannan Tapavainolassa noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Tapavainolassa sijaitsevaan taloon voi hakea, mikäli on vailla asuntoa ja tarvitsee myös psykososiaalista tukea.

Eksoten psykososiaalisen kuntoutuksen palvelupäällikkö Ursula Viro toivoo, että tulevaisuudessa myös tilapaäinen majoituspaikka siirrettäisiin Pajarilan kuntoutusyksikön kanssa kaupungin keskustaan.

– Näillä Tapavainolaan tulevilla ihmisillä on hätä. Heidän asioitaan on järjesteltävä ja se hoituisi helpommin palvelujen äärellä. Myös meidän tilamme ovat aikansa eläneet.

Ursula Viro sekä Vesa Piikki maalailevat molemmat samanlaista kolmen palvelun kimppaa: Lappeenrannan keskustaan sijoittuvaa yksikköä, missä toimisi nyt Pajarilassa oleva päihdekuntoutusyksikkö, Tapavainolan tilapäismajoitusyksikkö sekä maakunnassa uutena yömaja.

– Tapavainolaan on asiakkaan saavuttava kello 15 mennessä. Yömajaan voisi esimerkiksi talviaikaankin tulla yöllä sekä päihtyneenä. Aamulla alettaisiin sitten kartoittaa tämän ihmisen tilannetta, kuvailee Eksoten psykososiaalisen kuntoutuksen palvelupäällikkö Ursula Viro.