Hyppää sisältöön

Konttisen liiketalolle löytyi ostaja – Kuopion keskustan arvorakennukseen on tulossa uusia asuntoja

Viisikerroksinen liiketalo tuomiokirkkoa vastapäätä on nyt tyhjillään. Ainoastaan sen piharakennuksessa toimii päiväkotiryhmiä.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaasta Konttisen liiketalosta Kuopion keskustassa Minna Canthin kadulla on tehty kolme tarjousta. Kuopion Tilakeskuksen määrittelemä alin hinta talolle tarjouskilpailussa oli 1,7 miljoonaa euroa. Taloon aiotaan tehdä asuntoja.

– Asia edistyy niin, että otamme tehdyistä tarjouksista tarkemman selon, vertailemme suunnitelmia ja tarkoitus on kaavamielessä edetä poikkeuslupamenettelyn kautta, sanoo Kuopion kaupungin kiinteistökehitysasiantuntija Jouni Tiihonen.

Jos ei mitään isompaa yllätystä löydy, niin kesällä tai viimeistään syksyllä rakennustyöt voisivat alkaa.

Jouni Tiihonen

Nykyisessä asemakaavassa kiinteistö on osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi. Yleiskaavassa rakennus on määritelty säilytettäväksi rakennukseksi.

– Uskoisin, että jos kohteesta ei mitään isompaa yllätystä löydy, niin kesällä tai viimeistään syksyllä rakennustyöt voisivat alkaa.

Suojeltu punatiilinen Konttisen liiketalo on rakennettu vuosina 1919–20 ja se on arkkitehti Oiva Kallion suunnittelema. Talossa on toiminut viimeksi Kuopion sosiaalivirasto, joka muutti muutama vuosi sitten muihin tiloihin Konttisen talossa havaittujen sisäilmaongelmien takia.

Alun perin huonekalutehtaaksi valmistuneessa talosta ovat aikoinaan saaneet sijansa myös Itä-Suomen hovioikeus, kansalaisopisto ja musiikkiopisto. Nyt muuten tyhjillään olevassa talossa toimii pihasiivessä vielä päiväkoti.

Kiinteistökehitysasiantuntija Jouni Tiihonen sanoo, että talon sisäilmaongelmat pystytään selättämään.

– Jonkun verran on ollut kosteus- ja sisäilmaongelmia, mutta rakennus on tarkoitus käydä läpi kokonaisuudessaan, jolloin nämä pienet ongelmat hankkeen myötä poistuvat.

Entinen sairaala myynnissä alle 100 euroa neliöhintaan

Kuopion kaupungilla on Konttisen liiketalon lisäksi paljon muitakin rakennuksia, joita se kaupittelee. Kaupunki pyrkii aktiivisesti eroon muun muassa entisestä sairaalarakennuksesta Vehmersalmella, Nilsiän vanhasta postitalosta, Maaningan Yrityskartanosta, Airakselan entisestä koulusta Karttulassa ja kylätaloista Puutossalmella, Lamperilassa ja Niemisjärvellä.

Lisäksi ei-aktiivisella myyntilistalla on kaikkiaan yli sata kiinteistöä.

– Kaikki kohteet eivät ole vielä vapautuneet nykyisestä käytöstään, mutta sitä mukaa, kun ne vapautuvat ja pystymme jatkokäyttöä kaavamielessä ajattelemaan, kohteita kaupataan, Tiihonen sanoo.

– Konttisen liiketalon kaltaiset keskeiset paikat ovat kiinnostavia, mutta ongelmia kyllä riittää tuolla kauempana ja ennen kaikkea Nilsiä-Maaninka-Juankoski-akselilla, koska siellä ei kysyntää juuri ole, sanoo kiinteistökehitysasiantuntija Jouni Tiihonen.

Positiivisena poikkeuksena hän mainitsee Vehmersalmen entisen sairaalan, josta kiinnostusta on jonkin verran ollut. Tämän 1 670 neliön rakennuksen pyyntihinta on 170 000 euroa eli neliöhinta on alle 100 euroa. Kauppaan kuuluu lisäksi 8 350 neliön tontti.

– Vaikka kiinnostusta on ollut, todellista ostajaa ei ole vielä löydetty, Tiihonen sanoo.

Ongelmia kyllä riittää tuolla kauempana ja ennen kaikkea Nilsiä-Maaninka-Juankoski-akselilla, koska siellä ei kysyntää juuri ole.

Jouni Tiihonen

Sote- ja maakuntauudistus voivat tuoda myyntiin ensi vuosikymmenellä vielä enemmänkin rakennuksia. Jos pääministeri Juha Sipilän hallitus saa vaikeuksiin jälleen kerran ajautuneen uudistuksen maaliin, kuntien omistamille sosiaali- ja terveysalan kiinteistöille tulee uusi käyttäjä.

– Kaupungin sosiaali- ja terveyspuolen kiinteistöissä vaihtuu vuokralainen vuoden 2020 alussa. Maakuntien tilakeskus vuokraa meiltä kaikki kiinteistöt kolmen vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella, jonka jälkeen he tekevät omia linjauksiaan palveluverkoista ja kiinteistöjen käytöstä, sanoo Kuopion kaupungin Tilakeskuksen toimitilajohtaja Hannu Väänänen.

.
.